Uusia mahdollisuuksia vaihtaa tehtävää
Työntekijämme tarvitsevat uuden tai muokatun tehtävänkuvan, kun oma työ loppuu tai muuttunut työkyky estää tekemästä tuttua työtä. Poikkeusolot loivat mahdollisuuksia uudelleensijoittumiseen.
Uudelleensijoittumiseen räätälöityi uusia työvaihtoehtoja, kun korona-aika loi Soten toimipisteisiin uusia tehtäviä muun muassa aulatervehtijöinä.
Mitä se käytännössä tarkoitti? Jaana Berg, Carita Lindbom ja Virpi Lindfors ovat valmiina kuumemittareiden kera ottamaan vastaan asiakkaita Vuosaaren perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskuksen aulassa.
Vuosaari oli Helsingissä ensimmäinen paikka, jossa aulatervehtijät alkoivat mitata keskukseen tulevien asiakkaiden kuumeen. Se käy kätevästi, sillä heillä on käytössään korva- ja otsakuumemittarit. Tulos selviää saman tien.
Kolmikosta jokainen siirtyi elokuussa uuteen tehtäväänsä uudelleensijoituksen kautta.
Jaana Berg ja Virpi Lindfors tekivät aiemmin keittiötöitä, mutta selkä alkoi reistailla kummallakin. Carita Lindbom oli aiemmin toimistosihteerinä.
Kolmikko on silminnähden tyytyväinen määräaikaiseen työhönsä poikkeusaikana.
Aulatervehtijät varmistavat, ettei sosiaali- ja terveydenhuoltoon tulevilla ole koronaoireita ja tarvittaessa ohjaavat koronatestipaikkoihin. He osaisivat unissaankin kysyä, onko tulijalla kurkkukipua, yskää, flunssaa tai vatsaoireita – entä onko haju- ja makuaistisi ennallaan?
– Tämä on todellista asiakastyötä. Yleisesti ottaen asiakkaat ymmärtävät tehtävämme, ja usein täällä käyvistä on tullut tuttuja, Lindfors kertoo.
Notkeaa henkilöstöpolitiikkaa
Aulatervehtijöiden rekrytointi on esimerkki notkeasta ja innovatiivisesta henkilöstöpolitiikasta sekä siitä, kuinka iso organisaatio kykenee tosipaikan tullen toimimaan ripeästi.
Aulatervehtijöiden esimies Arttu Teivainen kertoo, että suuri osa aulatervehtijöistä on saatu nimenomaan uudelleensijoitettavista, mutta kun rekrytointitarve noin 30 kaupungin pisteeseen kasvoi, aulatervehtijöitä palkattiin myös kaupungin ulkopuolelta. Heitä oli kaikkiaan vuoden lopussa 54.
– Rekrytoinnit ovat onnistuneet yleisesti ottaen todella hyvin, olemme saaneet auloihin oikein hyvää porukkaa, Teivainen kertoo.
Aulatervehtijät ottavat vastaan terveysasemien, perhekeskusten ja hammashoitoloiden lisäksi terveys- ja hyvinvointikeskuksissa, koronanäytteenottopisteillä ja vuoden lopussa myös koronarokotepisteillä.
Työntarjoamiseen virtuaalikahvila
Tarjoamme työntekijällemme uutta työmahdollisuutta uudelleensijoituksella silloin, kun hänen työtehtävänsä loppuvat tai työkyky muuttuu ja estää oman työn tekemisen. Työntekijöiden uudelleensijoittumista varten Helbit-rekrytointijärjestelmässämme on uudelleensijoittujien työnhakukanta.
Järjestelmän kautta on hakenut uutta työpaikkaa jo yli 100 työntekijää.
Uudelleensijoituksia hoitavien HR-asiantuntijoiden käynnistämä työkykyverkosto tehosti toimintaansa ja aloitti niin sanotun työntarjoamisen kahvilan, virtuaalisen kohtauspaikan Teamsissä.
Virtuaalisessa kahvilassa etsitään rekrytointiin tuleviin työpaikkoihin osaavia työntekijöitä uudelleensijoittuvista osaajista. Tavoitteena on löytää vapautuviin töihin osaavaa organisaatiomme henkilöstöä sujuvasti yli toimiala- ja liikelaitosrajojen.
Idean työntarjoamisen kahvilasta keksivät HR asiantuntijoina toimivat, uudelleensijoituksia hoitavat työkykyvalmentajat. Kahvilan pyörittäjävastuun otti ensimmäisenä Soten Lea Laitanen-Juslin.
Uudelleensijoituksen piirissä on vuosittain noin 300 henkilöä, joista vuoden 2020 aikana 127 oli aktiivisesti uuden työn hakijoina.