Nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle

Ihmisiä istumassa kirkon portailla Pride-lippujen kanssa. Etualalla on kaksi miestä, jotka nauravat. Toinen pitää Helsinki-logolla varustettua sateenkaarilippua kädessä ja katsoo vasemmalle.
Kuva: Salamata Mboup

Selvitimme kyselyllä, kuinka henkilöstömme kokee tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista työyhtei­sössään. Kysely auttaa tunnistamaan myös mahdollista syrjintää.

Haluamme työnantajana edistää yhdenvertaisuutta ja ennaltaehkäistä sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvaa syrjintää. Kaupungilla on nollatoleranssi kaikelle syrjinnälle ja häirinnälle.

Työnantajalla on myös lakivelvoite edistää yhdenvertaisuutta ja ennaltaehkäistä sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvaa syrjintää.

Teetimme kaupungin henkilöstölle huhtikuussa anonyymin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn. Kartoitimme kyselyssä, kokivatko työntekijät työpaikan tasa-arvoiseksi ja yhdenvertaiseksi, onko työntekijöillä syrjintäkokemuksia ja miten vaikuttavina he pitivät työpaikan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistäviä toimenpiteitä.

Kyselyyn pystyi vastaamaan suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, ja siihen vastasi 4 630 työntekijäämme.

Henkilöstölle suunnatut kyselyt ovat yksi keino arvioida ja saada tietoa yhdenvertaisuuden toteutumisesta sekä sukupuolten tasa-arvosta. Ne auttavat lisäksi tunnistamaan mahdollista syrjintää kaupungin työpaikoilla.

Työ ja muu elämä tasapainossa

Työn ja muun elämän tasapaino on yksi tärkeimmistä työelämän laatutekijöistä. Sen avulla voimme varmistaa jaksavan ja hyvin­voivan henkilöstön sekä hyvät palvelut.

Suuri enemmistö vastaajista (80 %) koki onnistuneensa työn ja muun elämän yhteensovittamisessa erittäin tai melko hyvin. Sukupuolivähemmistöistä kuitenkin vain 62 prosenttia koki onnistuneensa työn ja muun elämän yhteensovittamisessa hyvin tai melko hyvin.

Kielivähemmistöistä heikoimmin työn ja muun elämän yhteensovittamisessa kokivat onnistuneensa englantia äidinkielenään puhuvat. Haittaavina syinä tässä vastaajajoukossa korostuivat erityisesti työpaikan asenneilmapiiri (66 %) ja työtehtävien vaativuus (68 %).

Tuloksia tulkitessa tulee kuitenkin ottaa huomioon muiden kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien vastaajien suhteellisen pieni osuus.

Perhevapaita tarkasteltaessa miehistä 7 prosenttia ja naisista 5 prosenttia ilmoitti kyselyssämme olleensa perhevapaalla kahden viime vuoden aikana. Perhevapaat jakautuivat tasaisesti sukupuolten kesken, joten tuloksen perusteella perhevapaiden käyttöä kaupungilla voi pitää erittäin hyvänä. Myös hoitovapaat olivat jakautuneet tasaisesti miesten ja naisten välillä.

Työsuhteen laatu ei vaikuttanut tuloksiin.

Lähes joka neljäs kokenut syrjintää

Selvitimme kyselyssä myös syrjinnän kokemuksia työpaikalla. Vastaajista lähes joka neljäs (23 %) ilmoitti kokeneensa syrjintää työpaikalla.

Kuntasektorin työpaikoilla on yleensä havaittu muita useammin syrjintää, joka perustuu perheellisyyteen ja raskauteen sekä terveydentilaan ja vajaakuntoisuuteen.

Naisten ja miesten kokemus työpaikalla tapahtuvasta syrjinnästä oli identtinen, sillä 22 prosenttia molemmista ilmoitti kokeneensa syrjintää työpaikalla kahden viime vuoden aikana.

Eniten syrjintää koettiin työyhteisöissä ja arjen työtilanteissa. Vain 10 prosenttia vastaajista ilmoitti, että ei ole ottanut syrjintää puheeksi. Eniten syrjinnän kokemus oli otettu puheeksi työkaverin (30 %) sekä esihenkilön (28 %) kanssa. Vähiten asiasta puhuttiin luottamushenkilön kanssa (5 %).

Vastaajista 43 prosenttia ilmoitti, että puheeksi ottamisesta oli hyötyä. Muunsukupuoliset vastaajat kokivat, että puheeksi ottamisesta oli vähemmän hyötyä.

Toimialat ja liikelaitokset käsittelivät omat tuloksensa ja määrittivät kehittämistoimenpiteet omissa henkilöstötoimikunnissaan. Myös kaupungin henkilöstötoimikunta on käsitellyt kehittämistoimenpiteet.

On tärkeää, että monimuotoisuuden teemoja käsitellään jatkossakin työyhteisöissä.

Jälleen Pridessä mukana

Kaupungin henkilöstö juhli jälleen Pride-etkoviikkoa kesäkuun alussa. Viikon aikana työntekijöillä oli mahdollisuus osallistua useisiin sateenkaariteeman koulutuksiin ja tilaisuuksiin. Viikko kutsui työyhteisöt liikkeelle We walk with Pride -hengessä, ja monet työyhteisöt liikkuivat itselleen sopivalla tavalla ja aikataululla.

Järjestimme kaupungin Queer Stadi -verkostolle taidetyöpajan, joka tarjosi mahdollisuuden ilmaista omaa identiteettiä sekä heijastaa kokemuksia siitä, millaista on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvana työskennellä kaupungilla.

Henkilöstöllä oli mahdollisuus osallistua keskustelutilaisuuteen, jossa yritysmaailman asiantuntijat kertoivat, kuinka voimme tehdä työkulttuuristamme aidosti kutsuvan ja osallistavan.

Järjestimme henkilöstölle myös Priden toiminnanjohtajan vetämän koulutuksen, jonka teemoja olivat muun muassa sateenkaarisanasto ja hyvinvoiva monimuotoinen työyhteisö. Kuukausi huipentui Pride-kulkueeseen, jossa henkilöstöämme oli mukana.