Anonyymista rekrytoinnista hyviä tuloksia

Rekrytoija Minna Lahti seisoo siivouskärryn luona vieressään anonyymisti rekrytoitu Rebecca Fennel Alvarez. Molemmat nauravat.
Rekrytoija Minna Lahti (oikealla) ja anonyymisti rekrytoitu Rebecca Fennel Alvarez ovat kumpikin anonyymin rekrytoinnin kannattajia. Kuva: Laura Oja.

Anonyymi rekrytointi tuottaa tavanomaista rekrytointia enemmän hakemuksia avoimiin työpaikkoihin. Haluamme saada sen avulla hakijoita työhaastatteluun siten, että mikään työn kannalta epäoleellinen asia ei vaikuta mukaan pääsyyn.

Olemme jo vuosia toimineet yhdenvertaisen rekrytoinnin edelläkävijänä. Käynnistimme anonyymin rekrytoinnin pilottikokeilut vuonna 2020. Samalla alkoi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimus aiheesta.

Anonyymin rekrytoinnin tarkoituksena on antaa kaikille hakijoille tasa-arvoinen ja yhdenvertainen mahdollisuus päästä työhaastattelun ilman, että siihen voisi vaikuttaa mikään työn kannalta epäoleellinen asia.

Anonyymissa rekrytoinnissa toisin sanoen työhakemuksista piilotetaan näkyvistä kaikki henkilöön viittaava tieto – hakijan nimi, syntymäaika, sukupuoli, osoite ja äidinkieli – kunnes haastattelukutsut on lähetetty.

Kaupungin rekrytoinneista tehty tutkimus osoitti, että anonyymi haku tuottaa enemmän hakemuksia avoimiin työpaikkoihin ja lisää erityisesti naisten osuutta hakijoissa.

Haastatteluihin ja valituiksi päätyy myös enemmän hakijoita, joilla on ulkomaalaisen kuuloinen nimi.

Tutkimuksen toteuttivat Tutkimuslaitos Laboren ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT. Tutkimuksesta on valmistunut englanninkielinen raportti Anatomy of An Anonymous Hiring Pilot.  

Anonyymin rekrytoinnin määrä on kas­vanut viime vuosien aikana, ja niitä oli jo 261 kappaletta vuoden 2023 aikana. Tekemistä ja tietoisuuden lisäämistä kuitenkin vielä riittää, sillä vuoden 2023 yhteensä 15 022 rekrytoinnista vasta pieni osa on anonyymejä.

Persoona tulee esille

Esihenkilölle anonyymi rekrytointi tarjoaa tilaisuuden oppia kyseenalaistamaan omia tiedostamattomia ennakko-oletuksia ja toimintatapoja.

Kehittämispäällikkö Hanna Piira Kansliasta Stadin HR:stä on käyttänyt anonyymiä rekrytointia jo useammassa rekrytointiprosessissa, ja hänen kokemuksensa ovat hyviä.

– Olennaisilta osiltaan anonyymi rekrytointi ei juuri eroa tavallisesta rekrytoinnista, sillä ainoastaan hakijan henkilötiedot eivät näy rekrytoijalle. Hakijan persoona kyllä pääsee näkymään hakemuksella muulla tavoin.

– Työyhteisön monimuotoisuus on itselleni tärkeä arvo, ja on hienoa, että meillä on käytössä tällainen konkreettinen työkalu, jolla asiaa voi edistää.  

Hänen mukaansa useampi hakija on maininnut asian myönteisessä valossa esimerkiksi haastattelun yhteydessä.

– Se siis selvästi työkaluna huomataan, hän iloitsee. 

Yksikönpäällikkö Tarja Näkki toivoo, että tutkimuksen tulokset kannustavat esihenkilöitä käyttämään anonyymia rekrytointia yhä useammin. Hän vastaa kaupungilla työnantajakuvasta ja henkilöstön saatavuudesta.

– Toivomme aina hakijoiksi eri ikäisiä ja eri sukupuolia olevia sekä kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, hän sanoo.

Lähes kaikki anonyymeina prosesseina

Palveluesimies Minna Lahti Palvelukeskus Helsingistä on käyttänyt anonyymia rekrytointia lähes siitä saakka, kun se kävi mahdolliseksi, toisin sanoen vuodesta 2020 lähtien.

– Minua viehättävät anonyymin rekrytoinnin vastuulliset periaatteet, kuten sen reiluus ja tasapuolisuus. En halua toimia toisia syrjivästi. Työnhakija kuitenkin panostaa hakemukseensa.

– Anonyymilla rekrytoinnilla voidaan karsia epäkohdat pois ja kiinnittää huomiota vain oleelliseen, kuten osaamiseen ja pätevyyteen.

Ensimmäiset anonyymit rekrytoinnit jännittivät häntä: miten rekrytointi sujuu käytännössä, tekeekö hän kaiken oikein. Kaupungin sähköisestä järjestelmästä tuli iso apu, ja rekrytoinnin kokonaisuus oli selkeä.

– Kun purin anonyymisti tulleita hakemuksia, huomasin, että hakemuksia oli aiempaa helpompi työstää.

Syynä oli se, ettei hän enää kiinnittänyt huomiota työn kannalta epäolennaisiin asioihin, kuten vaikkapa hakijan ikään. Hän arvelee, ettei ehkä olisi muutoin tullut rekrytoineeksi yli 60-vuotiasta, vaikka hakijalla voi olla edessään useita hyviä työvuosia.

Nykyään hän tekee lähes kaikki rekrytointinsa anonyymeina, olivat kyseessä sitten palvelutyöntekijät, ruokapalvelutyöntekijät tai ruokapalveluvastaavat.

Anonyymisti hakeneista haastatteluun valituiksi tulevat sopivimman tuntuiset, jotka täyttävät hakijalta odotetut koulutuksen tai työkokemuksen vaatimukset.

Haastattelussa saa sitten hakijan soveltuvuudesta enemmän tietoa. Lahti mainitsee, että silloin pystyy myös ennakoimaan, kuinka hyvin hakija sopii työyhteisöönsä.

Rekrytoija Minna Lahti ja anonyymisti rekrytoitu Rebecca Fennel Alvarez istuvat lasten naulakon penkillä seinän vieressä. Molemmat nauravat.

Erittäin helppo hakea

Anonyymien rekrytoinnin kautta Palvelu­keskus Helsingin palkkalistoille on tullut myös Britanniasta Suomeen muuttanut palvelutyöntekijä Rebecca Fennell Alvarez. Hän on tehnyt töitä Päiväkoti Kivelässä vajaan vuoden verran.

Anonyymin rekrytoinnin ensimmäinen vaihe oli hänen mielestään niin helppo ja joustava, ettei hän edes muista sen yksityiskohtia. Sen sijaan työpaikkahaastattelu on jäänyt hänen mieleensä hyvin miellyttävänä ja lämminhenkisenä.

– Anonyymi rekrytointi on mielestäni hyvä juttu. Silloin ei kiinnitetä huomiota asioihin, joilla ei ole työssä merkitystä.

Minna Lahti suosittelee anonyymia rekrytointia kaikille rekrytointeja tekeville. Hänen mielestään se helpottaa rekrytoijan työtä, kun pääsee saman tien keskittymään oleelliseen, toisin sanoen hakijan osaamiseen.