Jaksaminen ja työhyvinvointi: Työyhteisöissä on hyvä henki, mutta palautumisessa on haasteita
Fiilari-henkilöstökyselyn tulokset ovat yleisesti ottaen parantuneet, mutta paljon kehitettävää olisi vastaajien mielestä edelleen yhteistyössä kaupungin eri yksiköiden välillä. Myös työstä palautumiseen on kiinnitettävä jatkuvaa huomiota.
Fiilari-henkilöstökyselyn kokonaistulos nousi 7,5:stä 7,7:ään. Fiilarissa tulokset raportoidaan kouluarvosanoina asteikolla 4–10, jossa 10 on paras arvosana.
Kyselyymme vastasi 23 315 henkeä.
Kysely selvitti esimerkiksi työelämän laatuun vaikuttavia asioita. Vastaajien mielestä työyhteisön hyvä henki on selvästi tärkein työelämän laatuun vaikuttava asia. Lähes 16 000 vastaajaa nimesi sen yhdeksi kolmesta tärkeimmästä työelämän laatuun vaikuttavasta asiasta.
Paljon ääniä (13 255) sai myös työn merkityksellisyys, hyvä johtaminen (9 598) sekä työn ja muun elämän yhteensovittaminen (9 030).
Työelämän laatua käsittelevissä avovastauksissa nousivat esiin hyvä johtaminen, työhyvinvointi ja palkkaus. Vastaajat toivovat johtajalta inhimillisyyttä, empaattisuutta ja reiluutta. He odottavat johtajan arvostavan ja kuuntelevan työntekijöitä.
Työhyvinvoinnin keskeisiä tekijöitä ovat kyselyn mukaan muun muassa työyhteisön hyvä henki, joustavuus, työn ja vapaa-ajan tasapaino sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön.
Monissa vastauksissa nousi esille toive paremmasta palkasta sekä sujuvasta palkanmaksusta. Tärkeitä asioita ovat myös etenemis- ja koulutusmahdollisuudet sekä työsuhde-edut.
Merkityksellistä työtä
Fiilari koostuu neljästä osa-alueesta, jotka ovat työ, yhteisö, johtaminen ja tulevaisuus. Työn osa-alue saa parhaan arvosanan: 8,1.
Vastaajista 89 prosenttia kokee, että omalla työllä on merkitystä. Työn hallinta ja muutosten kokemus ovat kehittyneet parempaan suuntaan.
Työyhteisö-kokonaistulos on noussut 7,7:ään (7,5 vuonna 2021). Työyhteisön henki on hyvä: 91 prosenttia kokee, että työyhteisössä autamme toisiamme ja onnistumme yhdessä.
Johtamisen kokonaistulos on laskenut hieman 7,6:een (7,7 vuonna 2021). Johtamisen kulmakivet ja valmentava johtaminen ovat kehittyneet parempaan suuntaan, mutta strategian tunteminen oli laskenut selvästi.
Tulevaisuus-kokonaisuus on kehittynyt hieman parempaan suuntaan: tulos oli nyt 7,1 (7,0 vuonna 2021). Aiempaa parempi oli erityisesti esihenkilön tuki kehittymisessä.
Yhä useampi suosittelee Helsinkiä
Mittaamme Fiilarissa henkilöstön kokemusta työnantajasta Helsinki-työnantajan suosittelun kautta.
Nyt 75 prosenttia vastaajista suosittelisi Helsinkiä työnantajana ystävälleen. Tulos on noussut selvästi viime vuoden Kunta10-tutkimuksen tuloksesta (64 %).
– On ilahduttavaa, että suositteluhalukkuus on jälleen kasvussa. Viime vuoden haasteet tekivät selvän loven henkilöstön luottamukseen ja sitoutumiseen, mikä on ymmärrettävää. Nyt olemme palaamassa normaalitilanteeseen, kertoo henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi.
Vastaajien halukkuus vaihtaa työnantajaa on vastaavasti vähentynyt. Nyt puolet on harkinnut työnantajan vaihtamista, kun viime vuonna halukkaita oli kolme prosenttiyksikköä enemmän.
Meillä kaupungilla on nyt saman verran vaihtohalukkuutta kuin koko kuntasektorilla oli viime vuonna Kunta10-kyselyn mukaan.
Johtamisen kulmakivet ovat kehittyneet hyvään suuntaan
Johtamisen kulmakivet (näkemyksellisyys, innostus, linjakkuus ja toimeenpanokyky) toimivat hyvän esihenkilötyön ohjenuorana, ja seuraamme niiden toteutumista säännöllisesti. Johtamisen kulmakivet ja valmentava johtaminen ovat kehittyneet parempaan suuntaan.
Esihenkilöiden vahvuutena on entisestään parantunut innostus johtamistyöhön. Myös toimeenpanokyvyn ja linjakkuuden arvioidaan kehittyneen selkeästi parempaan suuntaan.
Strategian tunsi 38 prosenttia vastaajista. Vuonna 2021 edellisen strategiakauden lopulla vastaava luku oli 52 prosenttia. Edelleen esihenkilöt tuntevat strategian hyvin, mutta muun henkilöstön kokemus strategian tuntemisesta on laskenut. Vaikka vastaajat eivät koe tuntevansa strategiaa kovin hyvin, oman työn tavoitteet ovat selvät vastaajille (80 %).
Kaupungin kehittämiskohteeksi kyselystä nousee esiin päätöksenteon oikeudenmukaisuus. Tulos on kehittynyt parempaan suuntaan, mutta vain vajaa puolet (48 %) kokee, että kaikki asianosaiset ovat edustettuina päätöksiä tehtäessä ja että päätösten vaikutuksia seurataan ja niistä tiedotetaan.
Työhyvinvoinnissa on haasteita
Työkulttuurimme teemat pohjautuvat kaupungin eettisiin periaatteisiin. Työkulttuurin tulos on pysynyt samana kuin Kunta10-tutkimuksessa vuonna 2022.
Yhteistyö kaupungin eri yksiköiden välillä on ollut yhteisenä kehittämiskohteena useana vuonna, ja tekemistä riittää edelleen. Tulos on hieman heikentynyt edelliseen vuoteen verrattuna. Nyt alle puolet (49 %) kokee, että yhteistyö kaupungin eri yksiköiden välillä on sujuvaa.
Työhyvinvointi-indikaattori on pysynyt varsin alhaisella tasolla: kouluarvosana 6,4 on sama kuin vuonna 2021. Kyselyssämme on mukana palautuminen, uneliaisuus, stressi ja oma arvio työkyvystä.
Koettu työstressi on vähentynyt hieman vuoteen 2021 verrattuna. Palautuminen ja kokemukset omasta työkyvystä ovat pysyneet ennallaan vuoteen 2021 verrattuna: 67 % vastaajista kokee työkykynsä hyväksi (kouluarvosanat 8–10).
Uneliaisuus sen sijaan on lisääntynyt edellisestä Fiilari-kyselystä: 48 prosenttia vastaajista on kokenut uneliaisuutta työssä viikoittain yhtenä tai useampana päivänä (44 % vuonna 2021).
Työhyvinvoinnin tuloksissa korostuvat ääripäät. Osa meistä voi todella hyvin ja osa huonosti. 21 prosenttia vastaajista saa työhyvinvoinnista arvosanan 10 mutta 37 prosenttia arvosanan 4.
Vastaajista 41 prosenttia kokee palautuvansa työpäivän aiheuttamasta rasituksesta ennen seuraavaa työpäivää.
– Huonosti voivien tilanne on huolestuttava. Liian kuormittavasta työtilanteesta ja työkykyhaasteista on tärkeää keskustella oman esihenkilön kanssa matalalla kynnyksellä. Usein ratkaisuja löydetään yhteisen keskustelun kautta, sanoo johtaminen, oppiminen ja työkulttuuri -yksikön päällikkö Sanna-Mari Myllynen.
– Ratkomme tarvittaessa työntekijöiden työkykyhaasteita esihenkilön, HR:n ja työterveyden yhteistyönä.
Fiilari 2023 avainlukuja
Vastaus aiempaa useammalta
- Fiilari-henkilöstökysely toteutettiin syksyllä ja siihen vastasi 69 prosenttia kyselyn kohderyhmästä (23 315 vastaajaa).
- Vastausaktiivisuus nousi viisi prosenttiyksikköä edellisestä Fiilari-kyselystä, joka tehtiin vuonna 2021.
- Fiilarissa tulokset raportoidaan kouluarvosanoina asteikolla 4–10, jossa 10 on paras.
- Meillä on vuorovuosin Työterveyslaitoksen Kunta10-kysely ja Helsingin oma Fiilari-kysely. Osa kysymyksistä on samoja.