Mentoroinnilla tukea johtamistyöhön
Mentorointiohjelma tukee uusia esihenkilöitä, jotka saavat tuekseen kokeneita konkareita. Vertaissparrauksessa puolestaan pääsee keskustelukaveruuden hengessä pohtimaan omaa työkenttää ja esihenkilöroolia.
Uusille esihenkilöille on tarjolla mentorointiohjelma, joka tukee, helpottaa ja nopeuttaa heidän asettumistaan uuteen rooliin kaupungin organisaatiossa.
Mentorointiohjelmassa uudet esihenkilöt ovat aktoreita, mentoreina puolestaan toimivat kaupungin kokeneet esihenkilöt sekä johtajat.
Mentorointiohjelma koostuu kuudesta yhteisestä ryhmätapaamisesta, joiden välissä mentori-aktoriparit tapaavat kahdestaan. Valmennusohjelma koostuu mentorointia tukevista tietoiskuista ja käytännön harjoitteista.
Aktorina on hyvä aloittaa alle vuoden esihenkilönä toimineena, jotta mentoroinnista saa parhaan mahdollisen hyödyn.
Tukea myös ohjelman jälkeen
Pehtoori Tiina Raitaoja ja tiimiesihenkilö Mikko Oranen ovat olleet mentoroinnissa mukana aktoreina, mentoreita puolestaan ovat olleet johtava ohjaaja Soile Härkönen ja päiväkodinjohtaja Inka Railo.
Kerroimme heidän osallistumisestaan mentorointiohjelmaan edellisessä henkilöstöraportissa. Millaisia ajatuksia mentorointiohjelman pilotoijilla on nyt, kun ohjelmasta on kulunut vuosi edellisen tapaamisen jälkeen?
He kertovat, että tuki jatkuu vielä ohjelman jälkeen ja että aktorit saavat kysymyksiinsä edelleen vastauksia.
– Ei tarvitse yrittää keksiä pyörää itse: Pääset selkeää oikopolkua monessa asiassa, kun maltat selvittää hyväksi havaittuja tietoja ja käytäntöjä niiltä ihmisiltä, joilla on kokemusta, Raitaoja sanoo.
Oranen puolestaan kokee saaneensa mentoriltaan hyvää sparrausta ison työntekijäjoukon johtamiseen. Hän on saanut tukea myös omalta toimialaltaan. Tällainen yhdistelmä toimii hyvin.
Hän kannustaa uusia aktoreita lähtemään mukaan, kertomaan rohkeasti omia ajatuksiaan ja näkemyksiään sekä etsimään aktiivisesti tukiverkkoa itselleen mentorointiohjelman aikana.
Hän pohtii, että esihenkilönä aloittaminen voi vaatia varsinkin aluksi melkoisia rutistuksia. Tällaisessa tilanteessa mentorointiohjelma voi ajoittain tuntua raskaalta, mutta silti sekä Raitaoja että Oranen kokivat ohjelman tukevan arjessa positiivisten rutiinien syntymistä sekä kaupungin käytäntöihin tutustumista.
Entä miten ohjelmaa kommentoi mentori? Härköselle mentorointiohjelma oli ”työelämän mansikka” ja toi syvyyttä ihmisenä olemiseen. Mentorina pääsee parhaimmillaan tutkailemaan omaa ihmisyyttään, peilaamaan omaa johtajuuttaan ja kehittämään sitä.
– Suosittelen, aivan ehdottomasti!
Tukea vertaissparrauksesta
Aina oman esihenkilötyön pohdintaan ei luontevasti löydy kaveria, jonka kanssa voisi rauhassa syventyä pohtimaan omaa työkenttää ja esihenkilöroolia. Näissä tilanteissa tukea voi saada esihenkilöiden vertaissparrauksesta.
Vertaissparraus on Stadin HR:n tarjoama omaehtoinen koulutus. Siinä on selkeä rakenne, johon kuuluvat aloitus, teemojen pohdinta, kahdenväliset aikataulutetut keskustelut ja lopettamisajankohta.
Sparrauksen alussa etsitään sopivat parit, ja osallistujat saavat tietoa ja tukimateriaalia. Kuukausittaiset Teams-klinikat tukevat sparraavaa ja rakentavaa keskustelua.
Keskustelukaveruus kestää useita kuukausia, jolloin sparrausparit ehtivät puhua oikeista asioista luottamuksellisessa ilmapiirissä. Vertaissparrauksen aloitustehtävä varmistaa, että keskusteluajankohdat ovat hyvissä ajoin varattu kalenteriin.
Vertaissparraus on saanut paljon kiitoksia, tässä niistä muutamia:
– Vertaissparraus on yksi tärkeimpiä esihenkilötyön kehittämisen ja osaamisen välineitä. Siinä saa aivan mielettömästi uusia näkökulmia ja hyvän reflektiopinnan omille käsityksille ja olettamuksille. Mikä mahtava tapa oppia uutta ja verkostoitua!
– Vertaissparraus asettaa oman työn uuteen valoon, antaa laajempaa näkökulmaa ja palauttaa maan pinnalle. – Haastavien asioiden taakka kevenee, kun ne jakaa jonkun kanssa luottamuksellisesti.