Samband mellan åtgärdsprogrammet och andra program och utfästelser

I Helsingfors stadsstrategi 2021–2025 tidigarelades stadens mål gällande koldioxidneutralitet till 2030, och ett ambitiöst genomförande av färdplanen för cirkulär ekonomi och delningsekonomi ses som ett sätt att minska utsläppen. Temat cirkulär ekonomi ingår för första gången även i stadens miljöpolicy, som uppdateras som bäst. I utkastet till policy har som ett långsiktigt mål angetts att staden före 2040 ska ha en koldioxidneutral cirkulär ekonomi, där naturtillgångar används på ett hållbart sätt och produkternas och materialens värde bevaras i kretsloppet så länge som möjligt. Målen i miljöpolicyn förverkligas med hjälp av åtgärdsprogrammet för cirkulär ekonomi och delningsekonomi.

Hösten 2020 undertecknade borgmästaren den europeiska deklarationen för cirkulära städer (European Circular Cities Declaration), som samordnas av ICLEI och syftar till en övergång från linjär ekonomi till cirkulär ekonomi. Deklarationen innehåller en vision om en stad med cirkulär ekonomi samt tio åtgärder för att uppnå visionen. De städer som har undertecknat deklarationen förbinder sig att genomföra dessa åtgärder och årligen rapportera om dem till ICLEI. Helsingfors åtgärdsprogram för cirkulär ekonomi och delningsekonomi verkställer till stor del dessa åtgärder.

Till skillnad från målåret för stadens koldioxidneutralitet siktar man i åtgärdsprogrammet för cirkulär ekonomi och delningsekonomi fortfarande på år 2035. Detta stämmer överens med det nationella programmet för främjande av cirkulär ekonomi, som färdigställdes 2021; Ny riktning: Ett strategiskt program för cirkulär ekonomi, som bygger på Sanna Marins regeringsprogram, sätter upp mål för användningen av naturtillgångar och fastställer åtgärder för att göra ett koldioxidneutralt samhälle som bygger på cirkulär ekonomi till en hållbar grund för Finlands ekonomi 2035. Implementeringen av programmet stöder även kommunernas arbete inom cirkulär ekonomi.