Åtgärdsprogrammets innehåll
Stadsmiljönämnden godkände Helsingfors färdplan för cirkulär ekonomi och delningsekonomi i maj 2020. Färdplanen inkluderade följande fyra fokusområden: byggande, upphandlingar, växtavfall samt delningsekonomi och nya affärsmöjligheter för cirkulär ekonomi. Syftet med den uppdatering som görs 2023 är för det första att precisera det befintliga innehållet i färdplanen utifrån nuläget och för det andra att utöka färdplanen till att bättre omfatta stadens olika verksamheter och temana inom cirkulär ekonomi. Färdplanen för cirkulär ekonomi och delningsekonomi omvandlas i samband med uppdateringen till Åtgärdsprogrammet för cirkulär ekonomi och delningsekonomi. Fokusområdena för det uppdaterade åtgärdsprogrammet är byggande, upphandlingar samt miljömedvetenhet och hållbar konsumtion.
Stadsstyrelsen beslutade hösten 2018 att ett program för minskad plastanvändning ska utarbetas för staden, antingen som en separat helhet eller som en del av det dåvarande åtgärdsprogrammet Kolneutralt Helsingfors 2035. Att minska användningen av plast är ett väsentligt inslag i cirkulär ekonomi. Detta tema ingår även i tillämpliga delar i åtgärdsprogrammet för cirkulär ekonomi och delningsekonomi. Dessutom fokuserar man på plasttemat i bland annat processen All plast ska återvinnas, som samordnas av Esbo stad, samt i åtgärdsprogrammet för att minska nedskräpning.
Uppdateringen av åtgärdsprogrammet har gjorts i nära samarbete med de instanser som ansvarar för åtgärderna. Programutkastet har presenterats i stadens nätverk för cirkulär ekonomi, i styrgruppen för klustret för cirkulär ekonomi samt i ledningsgrupperna för sektorerna och Servicecentralen Helsingfors.