Inledning

Verksamheten i vårt samhälle bygger för närvarande starkt på så kallad linjär ekonomi; produkter tillverkas, konsumeras och kastas bort. Det här tillvägagångssättet har visat sig vara ohållbart för såväl klimatet och användningen av naturtillgångar som ekonomin och människors välfärd. Cirkulär ekonomi utgör en motpol till linjär ekonomi. Den centrala idén inom cirkulär ekonomi är att behålla produkter och material i kretsloppet så länge som möjligt genom att använda produkterna om och om igen och återvinna produkter som har nått slutet av sin livslängd genom att använda dem som råvaror i nya produkter. Cirkulär ekonomi har även en nära anknytning till delningsekonomi, där huvudvikten inte ligger på ägande, utan i stället på effektiv användning av produkter genom till exempel uthyrning och samanvändning. På så sätt minskar man behovet av nya produkter.

Genom att övergå till cirkulär ekonomi kan vi spara på de minskande naturtillgångarna och förebygga uppkomsten av avfall. Cirkulär ekonomi är även en effektiv metod för att bekämpa klimatförändringen: genom att minska användningen av orörda naturtillgångar minskar vi även utsläppen från materialproduktionen. Med hjälp av cirkulär ekonomi kan man stödja sysselsättning och möjlighete att hitta arbete för personer som befinner sig i en svag sysselsättningsposition. Lösningarna inom delningsekonomi främjar invånarnas jämlika möjligheter att göra mer hållbara val i vardagen. Långsiktig ekonomisk hållbarhet kan endast uppnås genom en övergång till cirkulär ekonomi.

Av FN:s mål för hållbar utveckling främjar åtgärdsprogrammet för cirkulär ekonomi och delningsekonomi starkt mål nummer 12: att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmetoder. Åtgärdsprogrammet stöder dessutom direkt mål 4: säkerställa jämlik utbildning av hög kvalitet som är öppen för alla samt möjligheter till livslångt lärande, mål 9: bygga hållbar infrastruktur samt främja hållbar industri och innovationer, mål 13: vidta brådskande åtgärder mot klimatförändringen och dess konsekvenser samt mål 17: i större utsträckning stödja verkställandet av hållbar utveckling och ett globalt partnerskap.

Kuvassa kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelman edistämien YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden 4, 9, 12, 13 ja 17 ikonit.
Bild 1: FN:s mål för hållbar utveckling, som främjas av åtgärdsprogrammet för cirkulär ekonomi och delningsekonomi.