Stadilla duunissa: Mikä on työssäsi parasta, ajoneuvoasentaja Mahdi Hemmati?

Julkaistu 31.5.2023

Parasta työssäni on ehdottomasti se, että saan työskennellä autojen parissa. Olen ollut pienestä asti kiinnostunut autoista ja niiden mekaniikasta. Työskentelin kotimaassani Iranissa sähköasentajana. Suomessa kouluttauduin auto- ja koneasentajaksi. Pääsin Staralle töihin ammattikoulun työharjoittelun kautta.

Työskentelen ajoneuvoasentajana Staran Toukolan korjaamolla. Teen kaupungin henkilöautoihin ja pakettiautoihin huoltoja sekä sähkö- ja rengastöitä. Staralla on omia ajoneuvoja henkilöautoista raskaaseen kalustoon, mutta huollamme myös kaupungin muiden toimijoiden autoja, jotka ovat Staran kautta hankittuja. Töitä on paljon. Vuonna 2022 otimme vastaan noin 2 500 autoa.

Ajoneuvoasentajan työ on paljon monipuolisempaa, miltä se aluksi kuulostaa. Työ myös muuttuu ja kehittyy koko ajan. Uuden oppimiskyky onkin tarpeen alallamme. Teknisten taitojen lisäksi täytyy opetella työturvallisuusasioita. Tärkeintä on silti ehkä se, että on kiinnostunut alasta. Tällöin voi kehittyä todella taitavaksi. Olen kiinnostunut erityisesti sähköpuolen töistä ja diagnostiikasta. Olen menossa opettelemaan niihin liittyviä asioita kursseille. Käytän jo nyt työssäni monenlaisia työkaluja perinteisistä mekaanikon välineistä tietokoneeseen.

Tiimiimme kuuluu kymmenen henkilöä. Töitä paiskitaan korjaamohallissa vähän kuin avokonttorissa. Sosiaalisuudesta on siksi hyötyä. Kaikki auttavat tarvittaessa toisiaan, ja se on tärkeää, sillä useissa työtehtävissä tarvitaan kahdet käsiparit. Monella työkavereistani on tosi paljon kokemusta näistä töistä ja heiltä voi kysyä apua matalalla kynnyksellä. Työporukassamme on aina mukava olla. Hyvät ja huonot yhteiset vitsit keventävät päiviä.

Olen ylpeä siitä, että olen oppinut nopeasti talon tavoille ja oppinut aika lyhyessä ajassa todella paljon uusia asioita. Tulen hyvin työkavereideni kanssa toimeen. Haluan kehittyä jatkossakin, siksi odotan innolla esimerkiksi tulevaa sähkötyön kurssia.

Terveiseni helsinkiläisille: Autosta kannattaa pitää huolta ja se kannattaa huoltaa vuosittain, vaikka sillä ei ajaisikaan kovin paljon. Auton huollattaminen on myös turvallisuuskysymys.

3x vinkkiä

  1. Huolla tai huollata autosi säännöllisesti.
  2. Pidä autossasi aina vesipullo, käynnistyskaapelit, työhanskat ja varavirtalähde kännykälle.
  3. Kylmällä ilmalla pidä mukanasi lämpimiä vaatteita, lämpimällä säällä vettä.

Helsingin kaupungin intranetissä ja Stadin rakentaja -lehdessä 2/2022 julkaistua Otavamedian tuottamaa juttua on muokattu ja täydennetty Helsinki-lehteä varten asianomaisten luvalla.