Stadilla duunissa: Mikä on parasta työssäsi, luontovalvoja Mari Ahrenberg?

Julkaistu 1.6.2022

Tykkään työni monipuolisuudesta: luontovalvojana saan pitää huolta upeista luonnonsuojelualueistamme sekä kohdata erilaisia ihmisiä ja eläimiä. Talviaikaan voin keskittyä neuvonta- ja suunnittelutyöhön.

Olen opiskellut ja työskennellyt matkailun, kaupan ja hallinnon aloilla. Porvoon kaupungin ympäristönsuojelutoimistossa sain kipinän hakea luonto- ja ympäristöalan koulutukseen. Aloitin Starassa luontovalvojana vuonna 2018.

Kesäisin huolehdin siitä, että kaupungin luonnonsuojelualueet pysyvät kunnossa ja että ihmiset käyttäytyvät asianmukaisesti. Opastan heitä tarvittaessa. Teen pieniä huolto- ja hoitotöitä, isommat ilmoitan niistä vastaaville kollegoilleni. Viikin-Vanhankaupunginlahden alueella tarkistan, että lampaat ja lehmät ovat laumoissaan. Liikun myös Vuosaaressa ja Laajasalossa.

Talvella kehitän ympäristösuunnittelijana muun muassa jätehuoltoa. Olen etsinyt ulkomaita myöten keinoja ehkäistä luonnonsuojelualueiden kulumista ja tehnyt selvityksen alueidemme tilanteesta. Digikummina opastan ympäristönhoidon yksiköidemme työntekijöitä tietotekniikka-asioissa ja ekotukihenkilönä jäte- ja kierrätysjutuissa. Kemikaalikoordinaattorina tuen yksiköitämme kemikaalien – kuten kasvinsuojeluaineiden – hankinnassa, käytössä ja varastoinnissa.

Olen ylpeä Helsingin luonnonsuojelualueista. Asukkaatkin kiittävät niistä. Arvostan taitavia kollegoitani, jotka tekevät rakennustöitä haastavissakin oloissa. He loivat esimerkiksi esteettömät Lammassaaren lintulavat. Olen iloinen, jos saan kiperissä tilanteissa ihmiset tajuamaan rajoitusten suojaavan herkkää luontoa tai huomaan reitin kuluneen kohdan elpyneen muutettuamme kulkukohtaa.

Yllättäviä tilanteita tulee vastaan usein enkä koskaan tiedä, mitä päivän aikana tapahtuu. Puu on voinut kaatua reitille, eläin kuolla näkysälle tai jokin paikka rikkoontua. Välillä näen harvinaisiakin vieraita, kuten amerikantavin ja tiibetinhanhen.

Harmittavaa on roskaaminen. Luonnonsuojelualueilla ei ole roskiksia, koska jokaisen tulee viedä roskansa mennessään. En käsitä ilkivaltaa, kuten puiden spreijaamista ja rakenteiden rikkomista. On harmi, että nuotioilla vaarannetaan alueita, vaikka tulenteko on kielletty.

Terveiseni helsinkiläisille: Herkät luontoalueet kuluvat nopeasti, mutta elpyvät hitaasti. Luonnonsuojelualueilla tuleekin pysyä reiteillä. Helsingissä on myös paljon hienoja luontoalueita, joissa liikkuminen ei ole yhtä rajattua.

3 vinkkiä

1. Nauti luontokohteista, tietoa: hel.fi/helsinginluontoon.

2. Selvitä, onko kohteessa rajoituksia: kartta.hel.fi.

3. Pakkaa eväät rasioihin ja juoma termospulloon. Vie roskasi pois.

Lisää luonnonsuojelualueita

Helsingin luonnonsuojeluohjelma 2015–2024 esittää rauhoitettavaksi 47 arvokasta luontokohdetta, joiden pinta-ala on yhteensä noin 650 hehtaaria. Tällöin suojelualueiden määrä lähes kaksinkertaistuisi ja kokonaispinta- ala kasvaisi 85–95 prosenttia vuodesta 2014.

Yli puolet ohjelman kohteista on metsävoittoisia, vesialuetta on noin 130 hehtaaria. Useita alueista on jo rauhoitettu. Parhaillaan on vireillä luonnonsuojelualueiden perustaminen Kivikon linnoituskallioiden alueelle sekä Uutelaan Rudträskin, Skatanniemen ja Uutelan metsän alueille.

→ Lisätietoa: hel.fi/luonnonsuojelu

Bongaa perhosia

Bongaamalla päiväperhosia voi nyt tehdä kansalaistiedettä. Kaupungin ympäristöpalvelut pyytää asukkaita kirjaamaan kuvallisia havaintoja harvinaistuneista sinisiipisistä ja hopeatäplistä maksuttomaan iNaturalist- sovellukseen elokuun loppuun asti. Tempauksen tapahtumasivuilla Facebookissa jaetaan vinkkejä ja tietoa.

Osallistujien kesken arvotaan lahjakortti Luontokauppaan.

→ Lisätietoa: hel.fi/helsinginluontoon