Helsingin kieli-ilmapiiri - Kielibarometri 2020 (PDF)
Kielibarometri-kyselytutkimuksia, joissa seurataan kielellisten palveluiden toteutumista Suomen kaksikielisissä kunnissa, on toteutettu vuodesta 2004 lähtien. Tutkimuksia on tehty neljän vuoden välein, nyt viidettä kertaa. Kunnan katsotaan olevan kaksikielinen, kun 8 % kuntalaisista tai yhteensä 3 000 kuntalaista puhuu vähemmistökieltä (suomi/ruotsi) äidinkielenään. Tämän lisäksi kunta voi hakea kaksikielisen kunnan statusta, vaikkei täyttäisi edellä mainittuja vaatimuksia.
Suomessa on tällä hetkellä 33 kaksikielistä kuntaa, jotka sijaitsevat Uudellamaalla, Turunmaalla ja Pohjanmaalla. Näistä 15 kunnassa on suomenkielinen vähemmistö ja 18 kunnassa ruotsinkielinen vähemmistö (Helsinki on yksi näistä jälkimmäiseen ryhmään kuuluvista kunnista). Kielibarometri 2020:n tarkoituksena on tutkia, miten suomen- ja ruotsinkieliset palvelut suomeksi ja ruotsiksi toimivat Suomen kaksikielisissä kunnissa. Tämän lisäksi barometriin sisältyy kysymyksiä kieli-ilmapiiristä, kielen käytöstä ja kielellisistä oikeuksista.
Kielibarometri toimii käyttäjänäkökulmasta, eli tutkii miten asukkaat itse kokevat kielellisen palvelun kotikunnassaan. Tutkimuksen kohderyhmä on kaksikielisessä kunnassa asuva kielivähemmistö. Helsingin osalta kohderyhmänä toimii ruotsinkielinen vähemmistö. Kielibarometrin tavoite on ainutlaatuinen, sillä harvat aiemmista kuntatutkimuksista on tehty kielivähemmistön näkökulmasta.
Kielibarometrin avulla tutkitaan kuinka hyvin kunnalliset ja valtion viranomaiset noudattavat kielilakia ja miten kuntalaiset kokevat kielilain toimivan käytännössä. Kielibarometri tehdään Oikeusministeriön toimeksiannosta ja sen toteuttaa Åbo Akademin Institutet för Samhällsforskning yhdessä Kuntaliiton kanssa. Tämä raportti on tehty Helsingin kaupungin toimeksiannosta.