Pyöräily keskustassa sujuvoituu

Julkaistu 19.9.2020

Osa kantakaupungin yksisuuntaisista kaduista muutetaan pyöräilijöille kaksisuuntaisiksi syyskuun loppuun mennessä. Ensimmäisenä uudistus näkyy Kruununhaassa, Kluuvissa, Kampissa ja Etu-Töölössä. Liikennemuutokset perustuvat uuteen tieliikennelakiin. 

Muutoksia tulee esimerkiksi Eerikin-, Yrjön-, Rauhan- ja Väinämöisenkadulle sekä Postikujalle. Kadut on valittu muun muassa autoliikenteen vilkkauden ja kadun leveyden perusteella. Enimmäisnopeusrajoitus niillä on enintään 30 kilometriä tunnissa. Seuraavaksi työ etenee Kallioon, ja suunnittelua jatketaan muille alueille. 

Kyltityksissä muutos näkyy siten, että ”Kielletty ajosuunta” -merkin alle tulee ”Ei koske polkupyöriä” -lisäkilpi, samoin muihinkin yksisuuntaisuudesta ilmoittaviin merkkeihin. Katuihin lisätään tarvittaessa selventäviä tiemerkintöjä. 

Kun pyöräliikenne on kulkenut yksisuuntaisilla kaduilla vain sallittuun ajosuuntaan, ovat etenkin kantakaupungin ahtailla kaduilla pyöräilleet joutuneet kiertämään ylimääräisiä kortteleita päästäkseen määränpäähänsä, ja monet ovat päätyneet pyöräilemään jalkakäytävillä. 

Muutoksella edistetään Helsingin kaupungin tavoitetta olla ympärivuotinen pyöräilykaupunki, sillä pyöräliikenteen infran kehittäminen on tutkitusti lisännyt pyöräilyn suosiota.