Iloa ja inspiraatiota vapaaehtoistoiminnasta

Julkaistu 3.6.2021

Vapaaehtoistoiminnalla saa merkitystä elämään ja pääsee vaikuttamaan lähiympäristöön. Moniin tehtäviin voi lähteä mukaan ilman pitkää sitoutumista.

KARI VAALAVUO innostui vapaaehtoistoiminnasta jäätyään eläkkeelle vuonna 2013. Hän alkoi käydä Kinaporin palvelukeskuksessa juttelemassa ja ulkoilemassa muistisairaiden kanssa sekä lukemassa heille lehtiä.

Kampin palvelukeskuksessa hän avusti muun muassa Olkkari-kahvilassa, erilaisissa harrastusryhmissä ja tanssiaisissa.

”Palvelukeskusten henkilökunta on tosi mukavaa, ja löysin itsekin uuden harrastuksen savitöistä. Olen aina tykännyt toimia ja jutella ihmisten kanssa”, kertoo Vaalavuo.

Joulu-maaliskuussa hän soitti altistuneille koronapuhelimessa. Lisäksi hän neuvoo ja ohjaa rokotettavia Messukeskuksen rokotuspisteessä, jonne kaupunki on perehdyttänyt vapaaehtoisia yhdessä SPR:n kanssa, samoin kuin tartunnanjäljitykseen.

Tänä kesänä Vaalavuo jatkaa Kampin palvelukeskuksen liikuntaluotsina ja vetää Töölönlahden kävelykierroksia, jos koronatilanne suo. Kolmen kilometrin kävelyn lisäksi kierroksilla jutellaan ja kuullaan Vaalavuon kertomia tarinoita Linnunlaulun huviloista. Mies suosittelee vapaaehtoistoimintaa kaikille.

”Vapaaehtoistoiminnassa tapaa uusia mukavia ihmisiä. Tämä on kivaa touhua — päivä kerrallaan ilon kautta!”, tiivistää Vaalavuo.

VAPAAEHTOISTOIMINTAA tuotetaan ja koordinoidaan Helsingin kaupungin eri toimialoilla. Kaupunki tekee myös tiivistä yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Kaupungin vapaaehtoistoiminnan kehittämisasiantuntija Eliisa Saarinen kertoo, että koronatilanteesta huolimatta vapaaehtoistyöhön on mahdollista osallistua monin tavoin. Joihinkin tehtäviin voi lähteä mukaan matalalla kynnyksellä ja kertaluonteisesti, osa taas edellyttää pitempiaikaista sitoutumista. Kaikkiin vapaaehtoistehtäviin annetaan perehdytys ja osaan tehtävistä lisäksi tarvittava koulutus.

Sitoutumista vaativaa vapaaehtoistyötä tekevät esimerkiksi lasten ja nuorten tukihenkilöt sekä tukiperheet, ja niille on jatkuvaa tarvetta.

SYKSYLLÄ muutamissa peruskouluissa kokeillaan vapaaehtoistyön mallia, joka tuo kouluihin esimerkiksi läksykerhoja, lukumummeja ja -vaareja, kokemusasiantuntijoita ja välituntileikittämistä. Näin saadaan lisättyä eri taustoista, ikäryhmistä ja kulttuureista tulevien kohtaamisia sekä kouluihin uutta osaamista ja näkökulmia.

Vapaaehtoistoiminnan kestosuosikkeihin kuuluu puistokummius. Ilmoittautuessaan puistokummiksi kaupunkiympäristön asiakaspalveluun Työpajankatu 8:aan vapaaehtoinen saa ohjeistuksen sekä työvälineet ja suojaliivit.

Helsingin kaupunkiympäristön vapaaehtoistyön koordinaattori Armi Koskela kertoo, että puistokummin perustehtävään kuuluu roskien kerääminen haluamallaan alueella. Lisäksi järjestetään talkoita, joissa siistitään puistoja ja poistetaan haitallisia vieraslajeja.

”Puistokummeiksi ilmoittautuvia on ollut viime aikoina yhä enemmän. Erityisesti useat koulut ja päiväkodit ovat ottaneet yhteyttä. Lähiympäristön siistiminen koetaan palkitsevaksi, koska se lisää viihtyisyyttä ja lopputuloksen näkee heti. Monien mielestä on tärkeää kerätä luonnosta pois kaikki muovi, jottei se päädy mikromuoviksi”, toteaa Koskela.

Vapaaehtoistoiminta ​

Uutiskirje: Tietoa vapaaehtoistoiminnan koulutuksista, luennoista, tapahtumista ja tehtävistä. Tilaa uutiskirje: gruppo.fi/tilauslomake/vapaaehtoisenuutiskirje.html

Vapaaehtoistoiminta kootusti: vapaaehtoistoiminta.hel.fi

Puistokummitoiminta: Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu, Työpajankatu 8, puistokummit@hel.fi

Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta: tukihenkilotoiminta@hel.fi tai tukiperhe@hel.fi

Koulujen toimintamalli, vapaaehtoistoiminta yleisesti ja järjestöyhteistyö: vapaaehtoistoiminnan kehittämisasiantuntija Eliisa Saarinen, eliisa.saarinen@hel.fi, p. 09 3106 4884