Kulttuurikaverin kanssa koettu elämys tuo syvää iloa

Julkaistu 31.5.2023

Vapaaehtoisen kulttuurikaverin kanssa on mukavaa ja turvallista käydä museossa, konsertissa tai vaikka tanssiesityksessä.

Tunnelma on iloinen, kun Kirsi Klemets ja Marja Utriainen kohtaavat.
”Näimme aikanaan Martti Suosalon ja Mika Nuojuan ”Kiviä taskussa” -näytelmän täällä Helsingin kaupunginteatterissa”, Utriainen muistelee. Hän on vapaaehtoinen kulttuurikaveri, joka vie Klemetsiä ja muita kaveria tarvitsevia erilaisiin kulttuuririentoihin.

Klemets nyökkää ja hakee sanoja. Hänen on melko vaikeaa puhua lihastaudin takia, ja hän liikkuu pyörätuolilla. Siksi Klemetsillä on avustajakin mukana.

Kulttuurin kokeminen kulttuurikaverin kanssa on ”ihmisuteliaalle” Klemetsille tärkeää.
”Teatterissa saa eläytyä, ja tanssi on niin kaunista. Elän tunteita läpi tanssissa. On myös kiva tutustua kavereihin. Olen äärettömän kiitollinen tästä palvelusta kaupungille”, Klemets kertoo hymyssä suin.

Kulttuurilaitokset lahjoittavat lippuja, jotka maksavat 0–5 euroa asiakkaalle, ja kulttuurikaveri pääsee sisään aina ilmaiseksi. Helsingin kaupunki puolestaan rahoittaa HelsinkiMission tuottaman palvelun koordinoinnin.

Eläkkeelle siirtymässä olevasta Utriaisesta kulttuurikaverin teki ystävä, joka kertoi, että hän on mukana tällaisessa toiminnassa. Kipinä syttyi.

”Pidän toisten auttamisesta ja olen aina ollut kiinnostunut tarinoista ja hyvästä sisällöstä. Kirsillä on aikaa kaivaa hyviä ehdotuksia”, Utriainen toteaa. Hän toimii kulttuurikaverina silloin, kun se hänen aikatauluihinsa sopii.

Klemets ja Utriainen ovat käyneet katsomassa esimerkiksi tanssia kaupungin Stoa-kulttuurikeskuksessa Itäkeskuksessa ja teatteria eri paikoissa.

”Kirsin ja muiden kautta olen tutustunut monenlaiseen kulttuuriin, mennyt esityksiin, joihin en olisi itse mennyt. Se on ollut antoisaa”, Utriainen kertoo.

Näin saat kulttuurikaverin

Netin kautta
1. Mene osoitteeseen helsinkimissio.fi/tarvitsetkoapua/kulttuurikaveri ja tutustu tapahtumiin.

2. Täytä kulttuurikaverin hakulomake tai lähetä sähköposti osoitteeseen kulttuurikaveri@
helsinkimissio.fi. Kerro kulttuuritoiveestasi ja sinulle sopivista ajankohdista sekä anna yhteystietosi.

3. Kulttuurikaveri varaa lipun ja soittaa sinulle. Nauttikaa yhteisestä kulttuurielämyksestä!

Puhelimitse
Soita numeroon (09) 23 120 375 ja juttele toiveestasi Helsinki-Mission vapaaehtoiskoordinaattorin kanssa.

Vinkki!

Haluatko kulttuurikaveriksi? HelsinkiMissio kouluttaa syksyllä uusia kavereita.

Ikäihmiset liikkeelle


Kulttuurikaveripalvelu on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille helsinkiläisille, jotka haluavat mennä kulttuuritapahtumiin kaverin kanssa. Helsingin kaupunki rahoittaa ja HelsinkiMissio tuottaa palvelua.

”Monet eivät halua viettää väliaikoja yksin, vaan kaipaavat seuraa. Kulttuurikaverissa onkin hienoa, että se antaa ihmiselle pienyhteisön”, toteaa HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Nana Stenius.

Myös raha tai liikkuminen voi olla este. Niin tai näin, järjestössä ei syitä kysellä.
Kehittämisasiantuntija Tiina Nurmenniemi Helsingin kaupungilta kertoo, että kulttuurikaveritoiminta tukee kaupungin tavoitetta lisätä erityisesti ikäihmisten hyvinvointia ja terveyttä.

”Haluamme rohkaista ihmisiä lähtemään liikkeelle museoihin, konsertteihin ja muihin elämyksiin. Kulttuuri kuuluu kaikille”, Nurmenniemi kannustaa.