”Föräldrar” tänder ljusen

Publicerad 25.11.2021

ETT SAMMANSVETSAT team, fyra luciaföräldrar, ser till att allt löper som smort när Lucia och hennes skönsjungande tärnor beger sig på turné.

Under fyra fem veckor hinner Lucia med följe uppträda på ett hundratal platser i Svenskfinland och sprida ljus och glädje för tusentals människor.

”Vi har koll på att hela sällskapet är på rätt plats vid rätt tid. Vi kör Lucia och hennes sex tärnor, ser till allt från vita klänningar och röda skärp till tändstickor och stearinljus. Tempot är högt och vi är samtidigt vuxenstöd, lite som föräldrar”, säger luciaföräldrarna Agneta Lindevall och Patrik Limnell.

Det är ett frivilligt åtagande och de fyra, Lindevall, Limnell samt Monika Weckström och Guy Willman har varit med i många år. Belöningen är som Limnell säger: ”Den där härliga känslan att uppleva lyckan som lyser i ögonen på folk när Lucia kommer.”

Luciasäsongen startar 13 december då Lucia kröns i Domkyrkan. I år har THL:s direktör Mika Salminen äran att kröna henne. I årets program ingår den traditionella kortegen i centrum, familjekonsert och luciabasar. Mer på lucia.fi.

De första luciafestligheterna i Helsingforsordnades 1930 och Folkhälsan har arrangerat Lucia sedan 1949 för att samla medel för att stöda barnfamiljer. I fjol uppgick insamlingen till 171 000 euro.