”Som ett ljus i mörkret”

Publicerad 30.11.2022

Barnen i förskolan i Kronohagens lågstadium klipper och klistrar och har såväl sällskap som stöd av Alona Malena från Kiev i Ukraina.

”Jag kan prata pyttelite svenska. Det är lättare att förstå när jag hör eller läser språket. Med barn är tröskeln lägre, jag räds inte säga fel och de förstår vad jag avser”, säger hon. Alona Malena är sjukskötare och flydde kriget på sina föräldrars inrådan i vintras.

”Jag är mamma till Nikita som är 6 år. Han går nu i Minervaskolan och älskar det”, säger hon.

Integreringen på svenska känns naturlig, mor och son kom till Kristinestad och sökte sig efter fyra månader i Österbotten till Helsingfors. Svenska lär hon sig på kurs i regi av Arbis och siktet är att börja jobba inom småbarnspedagogiken.

”Vi går på Arbis i början av veckan, torsdag och fredag är vi på praktik. Min praktik är i förskolan i Kronohagen. I förskolan har jag stöd av två flickor, Sara kan engelska och Agata från Ukraina kan bättre svenska än jag.”

På kursen går främst erfarna pedagoger eller pedagogiestuderande som har möjlighet att få jobb inom den svenska småbarnspedagogiken med skriande personalbrist. I vår startar en ny kurs med samma upplägg.

Initiativet kommer från Alexandr Foy, själv med rötter i Ryssland och integrerad på svenska. Han är aktiv i ukrainska frågor och reste direkt efter krigsutbrottet till Polen för att hjälpa flyktingar på traven. Förskoleläraren Mercedes Sjöholm är väldigt glad av ha Alona Malena i förskolan.

”Hon är ett stort stöd, tar initiativ och ansvar, barnen gillar henne och det är roligt att se hur hon snappar upp finlandssvenska uttryck som roskis och rådda”, säger Sjöholm.

På sektorn för fostran och utbildning välkomnar direktören för den svenska helheten Niclas Grönholm allt som underlättar situationen inom småbarnspedagogiken.

”Initiativet är väldigt fint, det är dessutom viktigt att integrera på svenska. Det visar att den svenska verksamheten är en attraktiv väg in i det finska samhället”, säger Grönholm och beskriver initiativet som ett ljus i mörkret.