Hetki Helsingissä: Olympiastadion aukesi uudistetuin tiloin ja toiminnoin

Julkaistu 18.9.2020

Uutta tilaa ja toimintaa

Katsomot ja kenttäalue uudistettiin. Istumaan mahtuu 36 200 ja konserttiin 50 000 henkilöä. Suurin osa uusista yli 19 000 bruttoneliömetrin tiloista on maan alla. Stadionille saatiin esimerkiksi uusia liikuntasaleja, vessoja, kokous- ja toimistotiloja sekä yleisöpalvelupisteitä. Stadionin ympärille tehtiin tapahtuma-alue.

Tapahtumia, nähtävää

Kenttäalueella on avoimet ovet 19.9. asti (ennakkoliput). Helsinki liikkuu -päiviä vietetään 21.–24.9. Opastetut stadionkierrokset alkavat syyskuussa. Suomen Urheilumuseo aukeaa lokakuussa.

Muhkeat mitat

Stadionrakennus on 243 metriä pitkä, levein kohta on 159 metriä. Torni kohoaa 72 metriin.

Vanhaa kunnioittava

Uudistetun stadionin arkkitehtisuunnittelusta vastaavat K2S ja NRT ruotsalaisen arkkitehtitoimisto White Arkitekten ja hollantilaisen Wessel de Jongen kanssa. Ne tekivät muutoksia vanhaa kunnioittaen, esimerkiksi sovittivat uudet katsomosisäänkäynnit kaarteiden betonirakenteiden sekä tiilijulkisivujen rytmiin.

Sodat siirsivät kisoja

Alkuperäisen Olympiastadionin rakennustyöt alkoivat helmikuussa 1934. Olympiastadion vihittiin käyttöön 12.6.1938. Stadion rakennettiin vuoden 1940 kesäolympialaisia varten, jotka jouduttiin perumaan sotien vuoksi. Olympialaiset päästiin kisaamaan stadionilla vasta 19.7.–3.8.1952.

Mitalistin suunnittelema

Stadionin Toivo Jäntin kanssa suunnitellut Yrjö Lindegren voitti kultamitalin taidelajien kaupunkisuunnittelusarjassa Lontoon olympialaisissa vuonna 1948. Olympialaisiin vuosina 1912–1948 kuuluneita taidelajeja olivat muun muassa arkkitehtuuri ja graafinen suunnittelu.

Katsojaennätys

Säätiö ylläpitää

Olympiastadionia ylläpitää voittoa tavoittelematon Stadion-säätiö, jota hallinnoivat urheilujärjestöt, Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Säätiön hallituksen puheenjohtaja on apulaispormestari Nasima Razmyar.

Yksityisiä lahjoittajia

Vuosina 2016–2020 toteutettua perusparannus- ja uudistamistyötä ovat rahoittaneet valtio ja Helsingin kaupunki. Ykistyiset lahjoittajat ovat osallistuneet Stadionin varustamiseen.

Maan suurin

Olympiastadion on Suomen suurin tapahtuma-areena. Sinne odotetaan jopa miljoonaa kävijää vuodessa.