Arbis är som vanligt men färre är på plats

Publicerad 23.9.2020

SVENSKFINLANDS största skola, Arbis har inlett hösten med färre elever eller kursdeltagare än vanligt. Det är strävan att minimera smittorisken för coronavirus som är orsaken. 

”Vi fick något färre anmälningar inför terminsstarten men den främsta orsaken till att det nu rör sig färre på Arbis är att vi har skurit ned på antalet deltagare på alla kurser i syfte att skapa tryggare förhållanden. Men vi kan givetvis inte garantera att man inte blir smittad”, säger rektor Moa Thors

Färre deltagare gäller alltså i allt från språk och mat till musik och hantverk. I klassen för till exempel keramik har man minskat antalet deltagare från 15 till 10 och nedskärningen är motsvarande på alla kurser. 

NÅGRA föreläsningar i det lilla biblioteket är inte att tänka på och i föreläsningssalen, som normalt har plats för 60-70 personer är antalet i publiken begränsat till 30. 

”Men vi strömmar öppna föreläsningar via vår kanal på Youtube. Om coronaläget blir sämre och undervisningen tillfälligt måste läggas ned kommer en stor del av kurserna fortsätta på distans. Ny i höst är förresten webbkursen Måla hemma”, säger Thors.  

I det här skedet är målet att ordna både Seniorfestivalen och den traditionella Julvakan.  

”Julpysslet brukar dra huset fullt men nu blir evenemanget troligen i mindre skala och utan stora dragplåster”, tillägger Thors. 

BIRGITTA Lindberg som ansvarig för kurser i motion, hälsa och välmående har märkt ut tydliga platser så att alla kan hålla avstånd i gymnastiksalen. Hon rekommenderar att man inte byter om i omklädningsrummet och har infört ny praxis i fråga om att gå in i och ut ur salen. 

”Vi använder inte heller redskap som hantlar eller rep utan tränar med egen kroppsvikt. Vi har också motion utomhus och i fall coronaläget ställer hinder för gemensam gympa i huset går undervisningen att strömma”, säger Lindberg. 

Mer om kurser, föreläsningar och program på Arbis på hel.fi/arbis och tfn 09 310 49494.