Bussen är lastad med böcker

Publicerad 3.12.2020

DEN sprillans nya barnbokbussen Stoori svänger in på Flottisttorget på Skatudden. Stamkunderna, folk i alla åldrar, vet att vänta på Stoori, och stämningen i kön vid bokbussens hållplats är gemytlig trots dugg i ruggigt novemberväder.

Helsingfors har två barnbokbussar, nya Stoori och äldre Skidi som alternerar i stadsdelar och områden som saknar närbibliotek. Bussarna är lastade med pekböcker, bilderböcker, lättlästa böcker och böcker för lite större barn.

Men både Stoori och Skidi levererar även böcker som folk har förhandsbeställt på Helmet, och man kan dessutom returnera böcker till bussen.

SPECIALBIBLIOTEKARE Sami Joukas känner sina stamkunder, han är försedd med både munskydd och visir där han blickar ut över kön på Flottisttorget
”Han är fantastisk. Han känner igen oss och vet vilka böcker jag har beställt. Hela proceduren vid ingången till bussen tar inte många minuter. Jag både beställer och returnerar böcker här,” säger Riitta Virtanen-Kakriainen.

I kön till Stoori står också barn, som tycker om att välja och vraka i urvalet. I enlighet med rekommendationerna om tryggt avstånd och god hygien får högst två personer vistas samtidigt
i bokbussen. Undantaget är familjer.

Coronarestriktionerna påverkar inte bara biblioteken utan också bokbussen. Uppgifter om öppettider, tidtabeller och rutter finns på helmet.fi.