Hon är en av få i sitt skrå

Publicerad 25.11.2021

Siw Handroos-Kelekay har inte tröttnat, tvärtom. Kulturproducenten brinner för alla aktiviteter som genomsyrar hennes jobb i Nordhuset.

KLUBB ANKDAM och måndagsbio, söndagsskoj för barnfamiljer och gästspelande teatergrupper, jazz, rock och klassisk, program som riktar sig till folk i alla åldrar, barn, unga, vuxna och seniorer. Listan är lång, utbudet har både bredd och djup, och bakom allt som går på svenska i Nordhuset står kulturproducenten Siw Handroos-Kelekay. Hon är den enda svenskspråkiga kulturproducenten med uppdrag att producera svenskspråkigt kulturprogram för helsingforsare.

Själv har hon sina rötter i Västnyland och även om den västnyländska dialekten inte direkt präglar hennes prat är hon pratglad och snabb i replikerna, som västnylänningar brukar vara. Hon är Nordsjöbo sedan länge, hennes barn har vuxit upp i stadsdelen och hon stortrivs i den mångkulturella stadsdelen med 39 000 invånare och såväl täta urbana stadskvarter som vidsträckta naturområden med både skog och stränder.

2022 kan Handroos-Kelekay fira ett kvartssekel, det vill säga 25 år, som kulturproducent på staden. Hon började på Rastis och kom till Nordhuset i samband med att man lade om verksamheter i Nordsjö.

”Jag kan säga att mitt jobb är intensivt och krävande, alltid roligt och så jag har en unik chans att samarbeta med artister och sedan föra dem samman med publiken, de svenskspråkiga helsingforsarna”, säger Handroos-Kelekay.

Inte för att Nordhuset någonsin utesluter någon från något program. Alla är lika välkomna oavsett språklig bakgrund, eller annan bakgrund för den delen. 2019 tog över 4 500 gäster del av det svenska programmet.

VI TRÄFFAR Siw Handroos-Kelekay i den ljusa öppna gallerian som utgör entrén till Nordhuset, ett stort välkomnande hus som har sitt säte ett stenkast från metrostationen. Kultur-huset är inte bara skådeplatsen för en uppsjö av aktiviteter, här ligger till exempel också ett annat viktigt mötesrum, biblioteket.

I gallerian står Karum Verma, en av flera Nordsjöbor som bidrar till en fotoutställning som skildrar Nordsjö på natten. Utställningen går till mitten av december och är ett led i firandet av Nordhusets 20-årsjubileum.

Det svenska jubileumsprogrammet kulminerade under svenska veckan i november då ett av dragplåstren i det välbesökta svenskspråkiga konceptet, Maestro, var Redrama alias Lasse Mellberg.

”Maestro är samtal mellan artisten och redaktör Bettina Sågbom-Ek, varvat med uppträdande av gästande artist. Publiken gillar Maestro och till min oförställda glädje har jag lyckats engagera, och därmed fått träffa, fantastiska artister som Linda Lampenius, som för övrigt vuxit upp i Nordsjö, Pirkko Mannola, Danny och Riki Sorsa. Vem maestro är 2022 är än så länge inte fastslaget, men på kort sikt finns annat skoj”, säger Handroos-Kelekay.

Hon nämner Klubb Ankdam med Maria och Tomas Höglund som sjunger julsånger 3.12, julkonsert för barn med Mimmit 11.12 (på svenska kl. 15) och Klubb Ankdam med Ladies make Abba great again, live-disco i januari.