Från innejobbet till parken

Publicerad 3.6.2021

PEGGY HEIKKINEN sätter fart på sommaren i våra sköna parker. Hon är trädgårdsmästare och en av 39 150 anställda på staden.

För några år sedan gjorde statsvetaren Peggy Heikkinen, 57, slag i saken. Efter en lång karriär på bland annat Svenska kvinnoförbundet, Yle och Folktinget sadlade hon om.

”Det var nu eller aldrig. Barnen var utflugna och jag hade arbetat som tjänsteman i hela mitt yrkesverksamma liv. Ifall jag ville börja med något nytt var tiden inne och för fem år sedan sökte jag till vuxenutbildningen på Överby trädgårdsskola. Jag har alltid tyckt om trädgårdar men aldrig haft en egen”, säger Heikkinen i Tove Janssons park på Skatudden.

Under utbildningen i trädgårdsskolan hade hon praktik på Stara och nu är hon en av de fast anställda. Stara är stadens byggtjänst som planerar och underhåller våra gator och torg, parker och grönområden. 

”Inom min sektor jobbar vi med grönområden från tidig vår till sen höst, på vintern bland annat med snöröjning. Jobbet är fysiskt krävande, i snöyra, ösregn och isande blåst är det inte som att kratta i strålande solsken. Men jag njuter av min nya vardag och barnen tycker det är roligt att jag vågade mig på en stor omställning.”

I OCH MED sitt jobb ingår Heikkinen i ett stort sällskap. Helsingfors är nämligen Finlands största arbetsgivare med hela 39 150 anställda. Av alla på staden är 76 procent kvinnor, 4,5 procent svenskspråkiga och medelåldern är 44,6 år.

”Vi har ett ständigt flöde av lediga jobb inom olika sektorer. Folk går i pension, byter jobb och så uppstår nya arbetstillfällen”, säger Tarja Näkki, chef för strategisk rekrytering. Största behovet av arbetskraft, även inom de svenskspråkiga verksamheterna, finns inom hälsa och sjukvård samt småbarnspedagogik och skola.

Lediga jobb finns på sajten, helsinkirekry.fi.

”Vår strävan är att främja mångfald och tillämpa anonym rekrytering. Det betyder att man i ansökningsprocessen döljer oväsentligheter som genus, ålder och modersmål för att inte påverka beredningen av nyanställningen”, tillägger Näkki.