Flyttlasset går i svenska skolhus
Publicerad 31.5.2023
Text: Nina Weckström • Foto: Leif Weckström
I nästan vartannat svenskt skolhus är flyttbestyr på gång. Orsaken är renoveringar. Cygnaeus, enhet i grundskolan Norsen, står nu i turen och flyttar ut för två år.
Så fort ”Den blomstertid nu kommer” har klingat ut börjar flyttbestyren på allvar. Pulpeter, läromedel och köksattiraljer ska följa med från skolhuset i Rödbergen till Eirastranden.
”Men skolan har sorterat och packat under hela våren så vi är förberedda inför det stora flyttlasset”, säger Andrea Frankenhauser som är enhetsledare i Cygnaeus. Enheten med ett par hundra elever är en del av grundskolan Norsen, skolhuset är från 1910 och ett av de äldsta i stan. Det har aldrig tidigare renoverats så grundligt som nu. Arbetena påverkar skolgången i tre fyra terminer och ger jugendhuset hiss, toaletter i varje våning och maskinell luftventilering.
De tillfälliga lokalerna vid Eirastranden är i flitigt bruk av olika skolor som flyttar in och ut medan det egna huset renoveras. Innan Cygnaeus ryms in ska Tehtaankadun ala-aste tillbaka till Fabriksgatan.
”Vi tar med oss allt, också våra pulpeter av lite äldre modell med lock. De fungerar väldigt bra”, säger Andrea Frankenhauser. Årets tvåor i Cygnaeus ser fram emot flytten även om skolvägen blir längre för många och skolarbetet sker i ett mindre hus. Alla barnen gillar läget vid stranden.
”Det blir jättespännande och roligt att gå i skola på nytt ställe. Och sedan när allt är klart är vi redan så gamla att vi fortsätter i Norsen”, säger tvåorna Nicolina Enegren, Lilia Forssell, Lilian Viio, Anton Ahlström och Peter Pihlava.
Enligt Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehelheten vid fostrans- och utbildningsektorn, är det svårt att ge exakt tidtabell för Cygnaeus eftersom gamla hus kan innehålla överraskningar.
”Tidtabellen för många andra skolrenoveringar är också öppen. Till exempel ska Zacharias Topelius skolan renoveras, kanske om två år, men frågan är var den ska verka under arbetena”, säger Grönholm.
Nybygget vid Drumsö lågstadieskola hör till de större projekten, tidtabellen är fastslagen och byggstarten nästa sommar. Gamla skolhuset renoveras men tillbyggnaden från 1970-talet rivs och på plats byggs nytt. Skolan flyttar tillfälligt till Drumsövägen.
I slutet av nästa år lämnar gymnasiet Lärkan för sin del Sockenbacka, återbördas till Södra Haga och samtidigt återvänder också Hoplaxskolans Hagaenhet. Skolorna delar fastigheten som har renoverats grundligt.
Hoplaxskolan är grundskolan som består av fem enheter, en är Munksnäsenheten vars renovering har dröjt medan eleverna har gått i skola i IBM:s kontorshus i ett par år. Enligt planen ska byggstarten i Munksnäs komma i gång inom kort, i så fall kan skolan kanske återvända till Locklaisvägen i slutet av 2024.
Kottby lågstadieskola har verkat i tillfälliga lokaler på Lyckovägen och från i höst på Backasgatan. Det gamla skolhuset har rivits och på samma plats uppförs ett nybygge som ska stå färdigt vårterminen 2025.
För Degerö lågstadieskola går flytten till Kronbergsstranden och skolcampus med drygt tusen elever i såväl finskspråkig som svenskspråkig skola. Nybygget ska stå färdigt om fyra fem år. På längre sikt ska också Tölö gymnasium renoveras.
”Man kan säga att renoveringarna är fortlöpande och berör ungefär varannan svensk skola. På 2030-talet är vi förmodligen inne på helt nya projekt”, säger Grönholm.
I Helsingfors finns femton svenska lågstadier och grundskolor jämte flera enheter och tre gymnasier.
Nordiska skolan med undervisning i både svenska och finska, samt i viss mån även övriga nordiska språk, blir ett nytt inslag i paletten av skolor. Skolan ska fungera i anslutning till Yhtenäisyyskoulu i Kottby och startar i augusti 2024.
Text: Nina Weckström • Foto: Leif Weckström