Boken tar plats i hela huset

Publicerad 31.5.2023

Kurserna är slut men Arbis sjuder av aktivitet. Det är nu som man gör upp planerna och programmet för hösten.

”Höstens tema är Boken, i vid bemärkelse. Det svarar på stadens strävan att göra Helsingfors till huvudstaden för läsning”, säger Arbis rektor Moa Thors. Hjärtat är det välförsedda biblioteket men läsning och läskunnighet, böcker och litteratur ska genomsyra hela huset.

”Vi har bjudit in finlandssvenska påverkare, bland andra Kerstin Kronvall och Nils Torvalds att prata om Böckerna i mitt liv”, säger utbildningsplanerare Mathilda Larsson. Var fjärde måndag bjuder Arbis på högläsning och så blir det föreläsningar kring temat Krig och fred i rysk och ukrainsk litteratur.

”Och i språk ska vi fördjupa bokens roll i undervisningen. Poesikurs på spanska är ett sätt, deckarklubb på franska ett annat”, säger Anna Långstedt-Jungar, planeringsansvarig språklärare. Samtidigt är bibliotekaren Johan Lindberg i gång med att pricka in författarkvällarna. Spana också in skrivarkurser, babypoesi och skrivhelgen med skribenten Rosanna Fellman.

”Kokböckerna inspirerar i matlagningen, såsom praktverk i konst, fotografi och hantverk. I gymnastiken kan man ha glädje av det fysiska föremålet, boken. Jag har varit med om att ha en bok under hälen för att få rätt stöd”, säger Långstedt-Jungar.

Kurskatalogen kommer i sommar. Anmälningar i augusti.