Baby börjar på biblioteket

Publicerad 1.6.2022

Ted har nyss fyllt ett år, hans ordförråd är än så länge tämligen snävt men han gillar böcker och bibliotek. Han är med i bokcirkeln som möts varannan fredag på Ode.

Yngst i bokcirkeln är Max, tre månader och den här gången tar sömnen övertag men hans aningen äldre läskompisar lyssnar uppmärksamt när författaren Annika Sandelin och bibliotekarien Beatrice Skaag läser högt ur böcker som är avsedda för de allra minsta. Det är bilderböcker i glada färger och utan mer invecklad intrig.
”Det ska gå att tugga på böckerna också. Vi brukar ha paus i högläsningen och ta fram bokpoolen där barnen kan ligga eller sitta och bokstavligen smaka på boken”, säger Sandelin.

I Baby på bibban, ett svenskspråkigt projekt som forsätter på hösten, är högsta åldersgränsen ett år och då är Ted redan för gammal.
”Ted har tyckt om att komma, han känner igen böckerna och vet vad som vankas när jag säger att vi ska till bibban”, säger hans mamma.
Baby på bibban är för barn under ett år. Vanligen har tio tolv babysar och lika många mammor sökt sig till det lugna rummet längst bak på barnavdelningen i centrumbiblioteket Ode. Projektet utgår från tanken om att också de allra minsta tycker om att lyssna på rim och lystra till ramsor. Småbarn känner igen berättelser och fastän jollret byts till prat först lite senare läggs grunden till intresset för böcker tidigt.

Samtidigt ger samvaron kring Baby på bibban inspiration för föräldrar att låna och läsa. Helsingfors upprätthåller 37 bibliotek som är öppna för alla, det är bara att skaffa bibliotekskort och besöka närmaste.

Sedan finns bokbussen, eller egentligen två bokbussar, Skidi och Stoori som kör till daghem och skolor på förmiddagar och olika stadsdelar på vardagskvällar. Det är främst stadsdelar som saknar eget bibliotek som bokbussen besöker.

Bokbussarna kommer lastade med barnoch ungdomsböcker men man kan beställa och returnera vuxenlitteratur till bokbussen. Ombord på Stoori åker bibliotekarien Michelle Mattfolk som bär på en trave bra barnböcker som hon vill tipsa om inför sommarlovet.
”Böckerna om Familjen Kyckertz är hejdundrande roliga, berättelsen flyger fram och bilderna är så fina. Sedan är serieversionen av Ronja Rövardotter en pärla som min 7-åring gillar och den är riktigt bra att läsa tillsammans. När farmor flög heter en sprillans ny finlandssvensk bok som jag rekommenderar varmt och så finns bibliotekets kanske mest eftertraktade bokserie Musse och Helium, fantasy som förtrollar hela familjen”, säger Mattfolk och berättar att bokbussen i sommar gör avstickare till lekparker och badstränder.

”Vi besöker ställen där barn på sommarlov vistas när skolorna är stängda. Tidtabellern finns på helmet.fi/bokbuss.” På samma helmet.fi hittar du info om Baby på bibban.