”Kurs på distans fungerar fint”

Publicerad 25.3.2021

Inte är det som att stöka tillsammans i köket på Arbis men matlagningen fungerar fint på distans. Så säger Utti och Ludde Ant-Wuorinen, två av många som nu går på kurs hemma.

ARBIS har i likhet med andra aktörer anpassat sig till en ny vardag i enlighet med pandemin. Restriktioner har lett till ny praxis inom många verksamheter och Arbis, som inte har haft möjlighet att hålla dörrarna öppna, har gått inför att strömma, det vill säga undervisa på distans.

”I en fortlöpande process att lära oss arbeta på nytt sätt har vi satt upp kurser på distans. Det har skett genom försök och misstag. I fråga om till exempel språk, data och IT har omställningen varit okomplicerad för man sitter i klassrum på samma sätt som hemma vid en dator men visst saknar alla möjligheten till spontana kommentarer”, säger rektor för Arbis, Moa Thors som själv går på yogan.

NÄR det gäller några av de mest populära sektorerna, matlagning och motion, har omställningen förutsatt flexibilitet men både lärare och kursdeltagare har omfamnat kurser på distans, och aktiviteterna är livliga.

”Vi saknar umgänget i köket på Dagmarsgatan. En viktig aspekt på Arbis är att träffa andra men i det här läget fungerar det fint att träffas kring kastruller och slevar hemma i köket. Det glada pladdret kring matlagningen uteblir men det är inget fel på stämningen på distans och maten blir lika god”, säger Utti och Ludde Ant-Wuorinen som har gått på olika kurser sedan de gick i pension för fem sex år sedan. I vår har de lagat mat tillsammans i seniormix samtidigt som Ludde Ant-Wuorinen dessutom har gått på både gubbröra och oljemålning.

PÅ ARBIS berättar Ghita Henriksson, planeringsansvarig för hushåll, att man tillämpar recept som innehåller färre ingredienser och går att tillreda i ett hemmakök som kanske saknar olika redskap och manicker.

”Jag skickar recept och inköpslista i god tid och så sammanstrålar vi vid datorn enligt vanligt schema. Här i undervisningsköket har vi lärt oss att undvika skrammel och ha rätt fokus i kameran, men visst är det annorlunda. Annorlunda är förstås också att vi inte begränsar antalet kursdeltagare där hemma”, säger Henriksson.

Inom motion, hälsa och välbefinnande strömmas hela 60 olika kurser varje vecka så ”motionärerna” inom Arbis ligger inte på latsidan. Birgitta Lindberg, som är planeringsansvarig, strömmar gymnastiken från den öde salen på Arbis medan kursdeltagarna stretchar och studsar framför datorn hemma på vardagsrumsmattan.

”Det är naturligtvis en annan sak att gymnastisera hemma men ändå ett bättre alternativ än att helt låta bli. Jag uppmuntrar att ställa frågor, röra på sig enligt egen kondition och försöker variera rörelserna så att alla hänger med. Men jag saknar mina elever och längtar till nästa läsår då vi förhoppningsvis har återgått till det normala”, säger hon.

Arbis strömmar också både författarsamtal och onsdagsföreläsningar, och har beredskap att öppna på nytt sent i vår och hålla kurser som går in i juni, men allt är beroende av pandemin.

Aktuell info finns på hel.fi/arbis