Katastrofer och kärlek

Publicerad 25.3.2021

”När man oroar sig för tillvaron kan det vara skönt att läsa om den stora katastrofen”, säger Tobias Larsson, specialbiblioteksfunktionär på Richardsgatans bibliotek. Hans specialitet är barn- och ungdomsböcker, och här är hans tips till tonåringar att läsa nu när kompishäng inte är som vanligt.

Den stora katastrofen skildras i Slutet av Mats Strandberg och handlar om kometen som gör slut på allt. Spännande och viktigt om vänskap och identitet.

Planeten Frank av David Yoon är, enligt Larsson, en riktigt rörig kärlekskarusell och såväl Tio underbara, härliga, hemska dejter av Ashley Elston som En stark nolla av Sara Lövestam berättar om flickvänner och pojkvänner, och om att hitta sig själv.

”Sedan är också Naondel av Maria Turtschaninoff väldigt läsvärd. Det är en mörk berättelse om förtryck men också om att finna styrkan att göra sig fri”, säger Tobias Larsson och tipsar ytterligare om Pax av Åsa Larsson och Ingela Korsell.

”Pax är fartfylld fantasy om kampen mot ondskan. Tio delar fulla med spänning, humor och massor av cliffhangers så man bara måste läsa vidare”.