Kasvatus ja koulutus Toimintakertomus 2021
Julkaistu 3.1.2022
Katsaus vuoteen 2021
Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas kertoo toimintavuodesta 2021.
Mistä asioista Kaskon toimialan vuosi 2021 muistetaan?
Korona värjäsi vuotta, mutta saavutimme tavoitteemme hyvin niiltä osin kuin se oli poikkeusoloissa mahdollista. Etenkin kevään pitkä etäopetusjakso toisella asteella aiheutti oppimis- ja hyvinvointivajetta. Vaikka syksyä kohti tilanne parani, kokonaisuutena sekä oppilaiden että henkilöstön hyvinvointi laski edellisvuosiin verrattuna.
Syksyllä lähiopetus sai uutta arvoa, kun entistä laajemmin nähtiin, miten suuri merkitys kouluyhteisöllä on hyvinvointiin ja sitä kautta oppimiseen. Koulun havaittiin olevan paljon enemmän kuin paikka oppiaineille ja niiden suorittamiselle. Opetuspaikkojen aukiolo on yhteisöllisyydelle ja osallisuuden kokemukselle olennaisen tärkeää, millä on myös suuri yhteiskunnallinen vaikutus.
Miten korona vaikutti henkilöstöön ja jokapäiväiseen työhön?
Arki oli erilaista. Korona vaikutti kaikkiin, ja sen vaiheiden mukaan mukautettiin työskentelyä lähi-, etä- ja hybridimallien kesken. Opetuksen järjestämiseen kului aikaa ja työtä, ja oppilaitosten sisällä toimintaa ja liikkumista jouduttiin rajoittamaan koko vuoden, eivätkä sen enempää oppilaat kuin henkilöstökään voineet tavata toisiaan normaalisti. Tämä vaati myös henkilöstöltä paljon, mikä näkyi muun muassa sisäisen Fiilari-kyselyn tuloksissa, joista löytyy tietoa Henkilöstö-osiosta.
Seurasimme hyvinvointivajetta systemaattisesti. Kaskon koronaryhmä toimi koko vuoden ja viesti turvallisuus- ja muita ohjeita henkilöstölle, jonka työmäärä ja -paine oli suuri. Päiväkodit pysyvät auki joka tilanteessa, eikä niissä voi tehdä etätöitä. Varhaiskasvatuksessa pandemian kuormitta-vuuden lisäksi painetta toivat poissaolojen seurannaisvaikutukset henkilöstöön ja sijaisten saantiin. Pandemia-aika nosti laajasti esille varhaiskasvatuksen tärkeän yhteiskunnallisen merkityksen.
Mitkä olivat vuoden 2021 onnistumiset, joista olet erityisen ylpeä?
Olen ylpeä siitä, että oli korona missä vaiheessa tahansa, teimme paljon työtä joka päivä positiivisella työotteella. Pystyimme pitämään toiminnan ja palvelumme yllä ja saimme hyviä tuloksia sekä sisäisistä että ulkoisista kyselyistä. Asiakaskysely tehtiin vuonna 2021 varhaiskasvatuksen asiakkaille, lapset mukaanlukien. Kokonaisarvosana oli 4,2/5 eli kouluarvosana-asteikolla 8,9 (8,9), mikä on erittäin korkea ja pysyi samana kuin edellisenä vuonna.
Vaikka oppimisvajetta havaittiin jonkin verran, opetuksen laatu ja oppimistulokset pysyivät kokonaisuutena hyvällä tasolla. Henkilöstömme toimi ammattimaisesti ja mallikkaasti haasteista huolimatta. Käytimme henkilöstölle palkitsemisrahaa noin 4,6 miljoonaa euroa poikkeuksellisten aikojen hyvien tuloksien huomiointiin.
Vuonna 2021 oppivelvollisuus laajeni, ja sillä on suuri merkitys oppimiseen ja opettamiseen. Onnistuimme laajennetun oppivelvollisuuden käyttöönotossa hyvin.
Miten perustyö ja kehittäminen sujuivat vuonna 2021?
Yhtenäinen opinpolku luotiin yhä useammalle varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen oppilaalle. Työskentelimme eriarvoisuuden vähentämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi muun muassa Mukana-hankkeen kautta. Digitalisaatiossa on edetty ja onnistuttu, samoin koko kaupungin käyttämisessä oppimisen ja työnteon ympäristönä.
Noudatimme vastuullista taloudenpitoa tavoitteen mukaisesti ja pysyimme budjetissa. Sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen yksikkökustannukset (per oppilas) laskivat. Erityisesti yksikkökustannus laski lukioissa, vaikka opetustarjonta kasvoi ja Helsingillä on kahdeksan valtakunnallisen erityistehtävän saanutta lukiota, joihin hakeudutaan myös ympäri Suomea.
Ilmeniko muita haasteita, koronan ja hyvinvointivajeen lisäksi?
Henkilöstön saatavuus etenkin varhaiskasvatuksessa on haaste, jota ei ole toistaiseksi pystytty ratkaisemaan. Tilanne vaatii edelleen seurantaa ja toimenpiteitä, jotka jatkuvat voimakkaina vuonna 2022.
Mitä muuta uutta tai merkittävää toimialalla vuonna 2021 tapahtui?
Koronan vuoksi kaupunki ja valtio myönsivät lisärahoitusta toimintaan ja lisäresursseihin sekä eri hankkeisiin, joilla voimme kehittää muun muassa monikulttuurisuutta. Segregaation estäminen on yksi kaupungin tavoitteista, jonka toteuttamisessa olemme toimialana vahvasti mukana.
Monista tilahankkeista mainittakoon Vuosaaren uusi lukio. Helsinki panostaa voimakkaasti uusiin lukiorakennuksiin ja vanhojen kunnostamiseen.
Pandemia-aika on koetellut meitä, mutta se on myös opettanut ja vahvistanut osaamistamme sekä näyttänyt yhteisön merkityksen. Jatkamme entistä rikkaammin työmenetelmin, arvostamme yhteisöllisyyttä ja rakennamme tulevaisuutta tietoisina siitä, että työllämme on suuri merkitys kaupunkilaisille ja koko kaupungin menestykselle. Haluan tässä yhteydessä esittää lämpimät kiitokset koko toimialan henkilöstölle sekä kiittää yhteistyöstä huoltajia, lapsia ja nuoria
