Uusiotuotteilla toteutetaan kuntoutusta ja kiertotaloutta

Julkaistu 3.12.2020

Kun Uusix ja Pakilan työkeskus tuottavat käyttötavaroita kierrätysmateriaaleista, syntyy myös hyvää arkea kuntoutujille ja toteutuu kaupungin kiertotalousperiaatteita.

HAKANIEMEN hallin Uusix-myymälän tavaroissa saavat näkyä elämän jäljet, kuten niiden tekijöissäkin. Tuotteet valmistetaan kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ylläpitämässä Uusixissa. Yksikkö tukee pitkäaikaistyöttömien paluuta työmarkkinoille. Uusixin myyntitoiminnasta vastaava työnjohtaja Satu Hellström kertoo, että varsinkin tekstiilien urbaanit kuosit raitiovaunuista jäämurtajiin ihastuttavat jopa maan rajojen ulkopuolella.
”Asiakkaat pitävät siitä, että tekijät, tuotantopaikat sekä useat aiheet ja kierrätysmateriaalit ovat Helsingistä. Esimerkiksi poistopulpeteista syntyy jakkaroita ja romufillareista kynttilänjalkoja sekä koruja”, kertoo Hellström Hakaniemen hallin tiskin takaa.

Joululahjaostoksille saapunut Raija Savola sanoo arvostavansa Uusixin työtä monella tavalla.
”Tuen kierrätystä ja sitä, että tuotteiden tekijät voivat työnsä avulla kuntoutua ja kokea itsensä arvokkaiksi. Olen ostanut esimerkiksi Mechelininkadulta kaadetuista lehmuksista tehtyjä korvakoruja. Kännykkäpussini on ommeltu teatterin verhosta ja on kirjailunsa ansiosta kuin uniikki taideteos.”

ISOMPAA tuotekirjoa myydään Kyläsaaressa Uusixin myymälässä ja Kierrätyspihalla. Pihan PC-Shopissa on korjattuja tietokoneita ja niiden osia, Fillari-kaupassa puolestaan kunnostettuja polkupyöriä ja varaosia.

Rakennusosien kierrätys myy kaupungin työmailta ja kodeista tarpeettomaksi jääneitä rakennusosia. Asukkaat voivat viedä tarvikkeita paikalle tai pyytää hakemaan niitä sopimuksen mukaan.
Rakennusmateriaaleja myydään myös Staran kierrätysmyymälässä, niin kuin paljon muutakin kaupungin käytöstä poistamaa tavaraa työkaluista ajoneuvoihin.

Pakilan työkeskuksellakin on monipuolinen myymälä, joka tosin sekin on juuri nyt suljettu koronan vuoksi. Asukkaille on tarjolla muitakin palveluja, kuten huonekalujen verhoilua. Pakila ei Uusixin tavoin ota asukkailta vastaan lahjoitushuonekaluja, niin kuin esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

UUSIX ja Pakilan työkeskus toteuttavat konkreettisesti kaupungin pyrkimystä kiertotalouteen ja hiilineutraaliuteen. Ne täyttävät myös kunnan lakisääteistä velvoitetta järjestää kuntouttavaa työtoimintaa, jolla tuetaan vaikeasti työllistyvien elämänhallintaa ja työllistymistä.

Pelkästään Uusixin toimipisteissä työskentelee ohjaajineen 470 helsinkiläistä 3—24 kuukauden jaksoilla. Aloja on 18 myynnistä tietotekniikkaan ja metallista toimitilahuoltoon. Tukea osaamiseen ja elämän eri aloille saa yksilöllisesti.

Uusixin pop-up-myymälä Hakaniemen kauppahallissa 23.12. asti ti—pe klo 10—16, la klo 10—14. Kyläsaaren myymälät (Kyläsaarenkatu 8 J) ovat avoinna ma—pe klo 9—15.45, parhaillaan suljettu koronan takia. Materiaalilahjoitukset, p. 09 3102 4141, uusix.fi.

Pakilan työkeskus, Jakokunnantie 26—28, myymälä suljettuna toistaiseksi koronan takia, p. 09 3106 9740, Pakilan työkeskus.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksella on 4 myymälää eri puolilla Helsinkiä, lisätiedot:
kierrätyskeskus.fi.

Staran kierrätyskeskus, Liukumäentie 4, avoinna ma—pe klo 7—15, suljettuna korona vuoksi ainakin 4.1.2021 saakka, p. 09 3103 8966, Lisätietoa Staran sivuilta.