Minun Helsinkini: Jaakko Saariluoma: ”En tee numeroa stadilaisuudestani”

Julkaistu 3.12.2020

Korona mullisti Jaakko Saariluoman elämänrytmin, ja hän on alkanut viettää vapaa-aikaa, jopa vain
olemaan tekemättä mitään.

Miksi olet mukana monessa?
Olen tehnyt kaikkea, mikä on tuntunut kiinnostavalta. Yleensä sanon kyllä uusille asioille, ja sitten mietin, miten teen ne. Stand up -koomikkona saan olla yksin lavalla, ja teatteriohjaajana pääsen tekemään asioita ryhmässä. Intohimoisesta suhtautumisesta työhön voi kuitenkin tulla taakka, jos ei ota välillä happea.

Miten koronavuotesi on sujunut?
Viime keväänä, kun kaikki meni kiinni ja live-keikkoja peruuntui, minulla oli yhtäkkiä paljon vapaailtoja. Yleensä olen vapaalla vain sunnuntaisin. Havahduin miettimään, onko muiden ihmisten elämä aina tällaista. Olen oppinut, että oma elämänikin voi olla muuta kuin lavalla olemista ilta-aikaan.

Mitä olet tehnyt ”saamallasi” vapaa-ajalla?
Paljon sellaisia asioita, jotka eivät liity suoranaisesti töihin. Olen lukenut kirjoja, tavannut ihmisiä, soittanut pianoa ja ihan vain ollut kotona Paloheinässä. Olen myös tehnyt parin tunnin lenkkejä koiran kanssa läheisessä Keskuspuistossa ja Haltialan pelloilla. Metsässä patikoiminen on rauhoittavaa.

Mitä stadilaisuus merkitsee sinulle?
Helsinki on synnyin- ja kotikaupunkini, ja olen ylpeä siitä. Suhtaudun rennosti siihen, että asun pääkaupungissa, en tee siitä mitään juttua – se olisi muiden arvottamista alaspäin. Myös muualla Suomessa on mielettömän kivoja paikkoja, jotka ovat yhtä lailla rakkaita asukkailleen. On ollut onni, että teatterityöt ovat vieneet minua eri puolille Suomea, ja olen saanut tutustua uusiin paikkoihin ja ihmisiin.

Mikä Stadissa on parasta?
Tämä Pasila, jossa teemme tätä haastattelua, on hauska paikka, urbaanin Helsingin raja. Täältä pohjoiseen ovat minulle tärkeät Paloheinä ja Keskuspuisto. Voin ajaa pyörällä metsän halki lähes keskustaan, mikä on harvinaista suurkaupungissa. Ja täältä Pasilasta etelään ovat merenrannat ja kantakaupunki, jossa asuin vuosia ennen lasteni syntymää. Keskustan talot ovat todella kauniita, vaikka niihin ei aina tajua kiinnittää huomiota. Paikat ovat tulleet niin tutuiksi.

Millaista Stadissa on joulukuussa?
Olen talvi-ihminen, jos meri jäätyy ja tulee sellainen luminen talvi. Muuten talvi saattaa olla ankea. Keinovalaistusta on paljon, se on tunnistettava piirre joulukuisessa Helsingissä. Juniorina kävin perheen kanssa katsomassa Aleksin joulukadun avajaisia, nyt on Tuomaan Markkinatkin.

Minne veisit Stadiin kyläilemään tulleet?
Kallioon, siellä on kivoja ravintoloita ja kansanomaisuutta, fiilistä. Kaupungin kasvu ja muutos näkyvät siinä lähellä Kalasatamassa. Kun ajaa metrolla kohti Kulosaarta, on korkeita taloja ja maisema näyttää kansainväliseltä. Metrolinjakin on nykyään pitkä, alussa se ulottui Itäkeskuksesta Hakaniemeen.

Jaakko Saariluoma

Näyttelijä, stand up -koomikko, ohjaaja
→ Tunnetaan mm. viihdeohjelmista Stadi vs. Lande sekä Posse
→ Stadin slangin valitsema Stadin Kundi vuosimallia 2020
→ Asunut Stadissa syntymästä lähtien

Kolme suositusta helsinkiläiskahviloista

  1. Cafe Regatta – tunnelmallinen miljöö ulkona ja sisällä. Auki joka päivä aamusta iltaan. Merikannontie 8.
  2. Pitkäkosken ulkoilumajan kahvila, mukava etappi Keskuspuistossa ulkoillessa. Kuninkaantammentie 19.
  3. Saksalainen Cafe LOV – Kruununhaan erikoisuudessa kannattaa kokeilla flammkuchenia, Saksan vastinetta pizzalle. Mariankatu 13 B.