Menot: Vuosi vaihtuu merkillisin juhlamenoin

Julkaistu 3.12.2020

TÄMÄ poikkeusvuosi kääntyy uudeksi varsin merkillisin juhlamenoin – tai miltä kuulostavat morsettava laserteos ja sovelluksella löytyvät ilotulitukset? Huippuartistien tähdittämä konsertti ja lasten juhlat koetaan virtuaalisesti.

Koko ohjelma on suunniteltu niin, että sen näkee mistä päin Helsinkiä hyvänsä. Silloin voidaan etäillä kotona ja viettää silti yhteiset juhlat.

ILLAN tummuessa Olympiastadionin torniin syttyvät laservalot. Ne morsettavat läpi yön uudenvuodentervehdystä 2020–2021. Morsetuksen näkee eri puolilta kaupunkia korkeilta sekä esteettömiltä paikoilta ja sen kuulee analogiselta radiotaajuudelta sekä tornin luo tuoduista kaiuttimista.

Ainutkertaisen teoksen suunnitellut Ilkka Paloniemi kannustaa asukkaitakin lähettämään uudenvuodenviestejä välitettäväksi teokseen liittyvällä radiotaajuudella. Tarkempia tietoja tästä tullaan vielä päivittämään tapahtuman verkkosivuille helsinginuusivuosi.fi.
”Tämän merkillisen vuoden vaihtuessa on hyvä hetki pysähtyä ja tarkistaa kurssi, mihin suuntaan olemme ihmiskuntana menossa ja mihin me tällä planetaarisella ajoneuvolla oikein huristelemme”, pohtii Paloniemi.

LAPSILLE on hyväntuuliset Unikeon uudenvuoden valvojaiset kello 17.30–18 Helsinki-kanavalla (helsinkikanava.fi). Taidekollektiivi Skidien sanaton esitys tempaa perheet mukaan juhliin, jonne kokoontuvat ainakin prinsessa, robotti ja naapurit. Alkaa armoton limbous, tanssiminen ja bingon peluu. Juhlat huipentuvat kolmesta salaisesta paikasta ammuttaviin ja lähetyksen lopussa nähtäviin ilotulituksiin.

Perheitä kannustetaan valmistelemaan kotiin tunnelmaan sopivat puitteet uudenvuodenjuhlille. Vinkkejä tanssiaskelista bingoon on jaossa verkossa (helsinginuusivuosi.fi).

JUHLATUNNELMA tiivistyy Ylen TV1:n ja Yle Areenan livestudion lähetyksessä kello 22.30–00.30. Illan aikana nähdään uudenvuoden tunnelmia Suomesta ja maailmalta, kotikatsomoita unohtamatta. Pormestarikin kertoo tervehdyksensä.

Helsingin kaupunginorkesteri kapellimestarinaan Eero Lehtimäki tuo koteihin legendaarisia tanssimusiikkiklassikoita artisteilta Aviciista Depeche Modeen. Kappaleita tulkitsevat Classical Trancelations -uudenvuodenkonsertissa muiden muassa Chisu, Redrama, Paleface, Pete Parkkonen, Olavi Uusivirta, Robin Packalen ja Nelli Matula. Vuosi vaihtuu Daruden esittäessä oman Sandstorminsa sinfoniaorkesterisovituksin.

H-HETKEN koittaessa kello 00 alkavat kaupungin ilotulitukset kolmesta paikasta Helsingissä, jotta ne näkyisivät koko kaupunkiin. Samasta syystä raketit ammutaan poikkeuksellisen korkealle. Kolmea paikkaa ei paljasteta yleisölle, jotta niihin ei kertyisi suuria ihmisjoukkoja, mutta kukin voi etsiä itselleen parhaan katselupaikan verkkosovelluksen avulla, joka löytyy tapahtuman verkkosivuilta helsinginuusivuosi.fi.

Ilotulitukset näkee myös Ylen TV1:n suorassa lähetyksessä. Ilotulitusten jälkeen Ylen livestudiolla pidetään vielä jatkot DJ:n luotsaamana kello 00.30 asti.

UUDENVUODENJUHLAN vastaava tuottaja Emma Abendstein Helsingin tapahtumasäätiöstä kannustaa nauttimaan kelivapaista juhlista.
”Odotan innolla sitä hetkeä kun koko Helsinki säkenöi ja siirrymme yhdessä vuoteen 2021. Ei tarvitse lähteä loskaan ja pakkaseen värjöttelemään, vaan uudenvuoden upeimmasta juhlasta voi nauttia mukavasti ja turvallisesti kotona.”

Juhlaväkeä kannustetaan välittämään tunnelmiaan sosiaalisen median kanavissa hastageilla #parempaauuttavuotta ja #etäuusivuosi.

→ Uudenvuoden ohjelmasta löytyy päivittyvää tietoa osoitteesta helsinginuusivuosi.fi