Kymmenen tiimiä Helsinki Energy Challenge-kilpailun finaaliin

Julkaistu 7.12.2020

HELSINKI ENERGY CHALLENGE -haastekilpailun finaaliin valittiin kymmenen tiimiä. Finalistit ehdottavat erilaisia ratkaisuja siihen, miten Helsingin lämmöntuotanto hoidettaisiin kestävällä tavalla ilman kivihiiltä vuoteen 2029 mennessä.

Helsinki haastoi helmikuussa innovaattorit ja asiantuntijat mukaan ratkaisemaan kaupungin lämmityshaastetta käynnistämällä kansainvälisen kilpailun, jonka palkinto on miljoona euroa. Kisaan jätti ehdotuksensa 252 tiimiä, joita edusti yli 1 500 henkilöä.

FINALISTITIIMEISSÄ on 3–20 jäsentä ja yhteensä 85 asiantuntijaa. Valituissa tiimeissä korostuivat kansainvälisyys ja poikkitieteellisyys. Mukana on yrityksiä, tutkimuslaitoksia, yliopistoja ja niiden yhteenliittymiä sekä yritysten kansainvälisiä yhteenliittymiä.

Osa finalisteista käyttäisi täysin uudenlaista teknologiaa, osa hyödyntäisi useita lämmönlähteitä ja yhdistäisi käytössä olevaa teknologiaa uudella tavalla. Uudenlaisia ratkaisuja ehdotetaan esimerkiksi lämmön varastointiin ja siirtämiseen, hukkalämmön hyödyntämiseen ja kuluttajien aktivointiin.

Finalistit saavat yhteiskehittämisvaiheessa 9.–11. joulukuuta tukea ratkaisunsa kehittämiseen juuri Helsinkiin sopivaksi.

KANSAINVÄLINEN tuomaristo arvioi lopulliset kilpailutyöt ensi vuoden alussa. Voittaja julkistetaan maaliskuussa. Arviointikriteereinä ovat muun muassa ratkaisun ilmasto- ja kustannusvaikutus, toteutettavuus ja toimintavarmuus. Helsinki jakaa kilpailun opit ja tulokset muidenkin kaupunkien käyttöön.

Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Yli puolet Helsingin hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Yli puolet lämmitysenergiasta tuotetaan kivihiilellä, jonka käytöstä luovutaan vuoteen 2029 mennessä ja tilalle etsitään korvaavia kestäviä tapoja.

→ Lisätiedot: energychallenge.hel.fi, #HelsinkiEnergyChallenge, #HEL2035