Yli 47 000 äänesti OmaStadissa

Liikuntaa, luontoa ja siisteyttä koskevat ehdotukset menestyivät äänestyksessä.

HELSINKILÄISET valitsivat OmaStadin lokakuisessa äänestyksessä uudistukset, joita tehdään kaupunkiin. Äänestettävänä oli 396 asukkaiden toiveiden pohjalta muotoiltua alueellista ja koko kaupunkia koskevaa ehdotusta. Niistä 75 eniten ääniä saanutta pääsivät jatkoon.

OmaStadia luotsaava kehittämispäällikkö Kirsi Verkka kertoo asukkaiden kannattavan erityisesti puistoihin ja siisteyteen liittyviä parannuksia.

”Koko Helsinkiä koskevista ehdotuksista korostuvat ne, joilla voidaan lisätä kaupungin monimuotoisuutta ja hiilineutraaliutta. Alueellisista ehdotuksista ylivoimainen enemmistö pyrkii parantamaan ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia esimerkiksi kehittämällä uintipaikkoja, parantamalla puistoja ja rakentamalla lisää ulkokuntosaleja. Minusta erityisen kiinnostava signaali oli se, että ehdotus LGTBQ-seminaareista kouluissa meni läpi, samoin ehdotus jalkautuvasta päihdetyöstä keskisellä alueella. Kaupunkilaiset ovat reagoineet ajankohtaisiin asioihin jo edelliseltä kierrokselta tuttujen ehdotusten lisäksi”, summaa Verkka tuloksia.

HELSINGIN kaupungin osallistuvan budjetoinnin OmaStadin äänestys järjestettiin nyt toista kertaa. Äänestää saivat kaikki 12 vuotta täyttäneet helsinkiläiset. Äänestäjiä oli 47 064. Verkan mukaan äänestysprosentti 8.1 on kansainvälisesti verrattuna erittäin hyvä tulos sarallaan.

Äänestys tapahtui OmaStadin verkkosivuilla. Koska osa asukkaista ei eri syistä käytä digitaalisia laitteita, pystytti kaupunki alueellisia äänestyspisteitä. Asukkaat saivat niissä halutessaan tukea digitaaliseen äänestämiseen kaupungin työntekijöiltä, kuten stadiluotseilta, joiden työhön kuuluu helsinkiläisten auttaminen vaikuttamiseen liittyvissä asioissa.

”Erityisesti minua ilahdutti se, miten etenkin ikäihmiset hakeutuivat tuetun äänestyksen pisteisiin”, kertoo stadiluotsi Jarkko Laaksonen.

SUOSITUIMPIEN ehdotusten toteuttaminen alkaa ensi vuonna. Valmistelua ja suunnitelmien etenemistä voi seurata Omastadi.hel.fi-palvelussa.

Tällä kierroksella saatua palautetta ja kokemusta käytetään seuraavan kierroksen valmistelussa. Alueosallisuuspäällikkö Johanna Sinkkonen sanoo, että kehittämiseen osallistuu niin kaupungin asiantuntijoita kuin kaupunkilaisia.

”Tavoitteenamme on, että OmaStadi olisi vielä nykyistä sujuvampi, avoimempi ja helpompi keino vaikuttaa kaupungin asioihin konkreettisella tavalla. Samalla haluamme kehittää prosessia niin, että se tavoittaa yhä useampia helsinkiläisiä.”

OmaStadi on Helsingin tapa hoitaa osallistuvaa budjetointia. Helsinki toteuttaa 8,8 miljoonalla eurolla asukkaiden toivomia uudistuksia meneillään olevalla toisella kierroksella. Linkki sivustolle: Omastadi.hel.fi

Suosituimmat ehdotukset:

Helsingin yhteinen: Tarpeeksi siistejä roskiksia, joissa on tumppiosa, 50 000 euroa, ääniä 7 044.

Eteläinen: Roskien poistaminen merestä ja riskien minimointi, 35 000 euroa, ääniä 2 318.

Itäinen: Lisää roska-astioita Kontulaan ja muualle Itä-Helsinkiin sekä astioiden tiiviimpää tyhjennystä, 40 000 euroa, ääniä 1 348.

Kaakkoinen: Roihuvuoren Tuhkimonpuiston kunnostaminen turvalliseksi, viihtyisäksi ja useille käyttäjäryhmille sopivaksi, 290 000 euroa, ääniä 1 477.

Keskinen: Lisää vehreyttä Kallion, Harjun, Sörnäisten ja Vallilan alueille!, 60 000 euroa, ääniä 2 333.

Koillinen: Vantaanjoen rantaan levähdys- ja oleskelupaikkoja, 100 000 euroa, ääniä 1 467.

Läntinen: Skeittipaikka Länsi-Helsinkiin, 500 000 euroa, ääniä 1 332.

Pohjoinen: Keskuspuistoon frisbeegolfrata, 150 000 euroa, ääniä 583.