Lukijakilpailu 3/2021

Kadonnutta kaupunkikuvaa

Kuvaan on ikuistettu lippalakki- ja karvahattupäisten helsinkiläispoikien talviurheilua 1950-luvun puolivälissä puistomaisessa ympäristössä. Missä päin pääkaupunkia valmistautuvat nämä nuoret opettajiensa johdolla talviseen reippailuun?

Vastaukset pyydetään lähettämään 1.2.2022 mennessä sähköpostilla (lukijakilpailu.helsinkilehti@hel.fi) tai postitse (Helsinki-lehti, Lukijakilpailu, PL 1, 00099 Helsingin kaupunki). Mainitsettehan postiosoitteenne, jos haluatte osallistua Helsinki-aiheisen palkinnon arvontaan.

Vastaus viime kysymykseen

Kaupunkilaiset ottivat aurinkoa 1920–30-lukujen vaihteessa Helsingin edustalla sijaitsevassa Pihlajasaaressa, joka on yhä suosittu kesäkohde.

Läntinen ja Itäinen Pihlajasaari ovat olleet kaupungin omistuksessa. Saarista vuokrattiin aiemmin tontteja yksityisille ja yrityksille. 1920-luvun lopulla heräsi ajatus kansanpuiston muodostamisesta Läntiselle Pihlajasaarelle kaupunkilaisten virkistyskäyttöön. Merenpohjasta pumpattiin hiekkaa merikylpylää varten. Se saavutti heti suuren suosion. Kahvila avattiin vuonna 1929.

Seuraavana vuonna kaupunki alkoi kunnostaa kaupungin läntiselle rannalle Hietaniemeen vielä laajempaa aluetta uimarannaksi, ja näin syntyi kaikkien tuntema ”Hietsu”.

Oikein vastanneiden joukosta arvottiin voittajaksi Päivikki Koskimies. Onnittelumme! Palkinto on lähetetty voittajalle.

Lukijakilpailun on tuottanut kaupunginarkiston erikoistutkija Martti Helminen.