Kasvu vaikuttaa pysäköintiin

KADUNVARSIPAIKAT saattavat vähentyä ja pysäköintipaikan voi löytää mobiilisovelluksen avulla. Siinä esimerkkejä, miltä pysäköinnin tulevaisuus saattaa näyttää Helsingissä.

Kaupungin kasvaminen ja tiivistyminen vaikuttavat paljon siihen, mihin autonsa tulevaisuudessa saa pysäköityä, sillä kaupunkitilalle on enemmän käyttäjiä.

”Esimerkiksi raitiotieverkkoa laajennetaan ja pyöräilyä halutaan edistää. On tullut uusia liikkumisvälineitä, kuten sähköpotkulautoja. Kaupunkitilaa halutaan entistä enemmän käyttää myös oleskeluun ja viihtymiseen”, kertoo pysäköintipolitiikkaa valmisteleva liikenneinsinööri Juha Hietanen.

Pysäköinnin linjauksista on tarkoitus päättää ensi vuoden alkupuolella. Kaupunkilaisilta on myös kysytty mielipidettä pysäköintipolitiikan linjauksista juuri päättyneellä kyselyllä Kerrokantasi-sivustolla.

Ydinkeskustassa kadunvarsipaikat voivat vähentyä. Kadunvarsipysäköinti olisikin enemmän lyhytaikaista pysäköintiä varten ja pitkäaikaisempi pysäköinti ohjattaisiin pysäköintilaitoksiin, joiden kanssa kaupunki haluaa lisätä yhteistyötä.

Pysäköinnin tulevaisuuteen vaikuttaa myös pyrkimys hiilineutraaliuteen.

”Hiilineutraali Helsinki -ohjelman tavoitteiden saavuttamisessa pysäköintipolitiikka on tärkeässä roolissa, koska pysäköinti on merkittävimpiä tekijöitä, joilla kaupunki pystyy ohjaamaan kulkumuotojakaumaa.”

LIIKENNE sähköistyy, ja sähköautoille halutaan lisää latauspaikkoja. Digitalisaatio saattaa auttaa tulevaisuudessa esimerkiksi seuraamaan pysäköintitilannetta reaaliaikaisesti ja etsimään vaikka mobiilisovelluksella parkkipaikkaa.

Hietanen arvelee, että yksityisautojen pysäköinnin tarvetta voivat tulevaisuudessa vähentää myös uudentyyppiset liikkumisen palveluyritykset, jotka yhdistävät liikkumisen eri muotoja, jolloin ei tarvitsisi omistaa autoa.

Lisätietoa pysäköintiin liittyvistä asioista saa uusilta nettisivuilta osoitteesta hel.fi/pysäköinti.