Jouluisia antimia - Tuomaan Markkinat tänä vuonna Kauppatorilla

Julkaistu 25.11.2021

JOULULUINEN tunnelma valtaa pian Kauppatorin, kun siellä pidetään Tuomaan Markkinat 27.11.–22.12. Paikka on tänä vuonna poikkeuksellinen Senaatintorin valaisinremontin vuoksi.

Yli sata käsityöläistä ja pientuottajaa saapuu myymään vastuullisia tuotteita. Valikoimassa korostuvat kotimaisuus ja laadukkuus, kertoo tapahtuman tuottaja Marianne Saukkonen Helsingin tapahtumasäätiöstä.

”Pukinkonttiin voi hankkia vaikka käsintehtyjä makeisia, koruja, käsitöitä ja luonnonkosmetiikkaa. Joulupöytään saa markkinoilta niin kotimaiset kalaherkut kuin hillot ja sinapitkin. Myyjien vaihtuvuus on aiempaa suurempaa, koska on viikkopaikkoja ja pidempi aukioloaika.”

ULKOSALLE toteutettava ravintola- ja kahvila­piha levittäytyy Kukkatorin puolelle Havis Amandan patsaan ympäristöön. Antimiaan tarjoaa 11 yritystä. Annoksia voi ostaa mukaankin. Valikoimassa huomioidaan luomu- ja lähiruoan lisäksi kasvis- ja vegaaniruokavaliot.

”Herkkuja on tarjolla monipuolisesti. On perinteisiä leivonnaisia ja joulupuuroa, mutta myös keittoja, vohveleita, blinejä ja sandwicheja. Käsintehtyjä glögejä tarjoilee cocktailbaari Runar ja herkkujaan esimerkiksi juustoleivistään tunnettu Haapasalon Hatsapuri, Kasarmitorin hitti Baobao sekä ravintola Nolla, joka ei tuota toiminnassaan jätettä ollenkaan”, vinkkaa Saukkonen.

Paikalle tulee pieni ohjelmalava, jonka repertuaari ulottuu musiikista sirkukseen.

Markkinoilla on oppaina Stadin ammattiopiston matkailualan opiskelijoita. He toimivat asiakkaiden ja myyjien apuna, ohjaavat väkeä lähikortteleista Kauppatorille ja kertovat vinkkejä keskustan muistakin joulutapahtumista.

LASTEN RIEMUKSI markkinoille saadaan tuttu maksuton karuselli, mutta joulupukki jää tänä vuonna tunturilleen aattoon asti. Uutta on Joulumysteeri-mobiilipeli, joka on tarkoitettu lasten ja vanhempien kesken pelattavaksi. Maksuton peli tutustuttaa hauskalla tavalla Helsingin joulun historiaan, kertoo tuottaja Oona Simolin Helsingin tapahtumasäätiöstä.

”Viiden rastin reitti kuljettaa pelaajat Vanhalta kauppahallilta Kauppatorin kautta Torikortteleiden sisäpihoille. Lopulta päädytään Helsingin kaupunginmuseoon, jossa voi vierailla Lasten kaupungissakin. Pelin löytää Tuomaan Markkinoiden nettisivuilta 27.11. alkaen eikä sitä varten tarvitse ladata mitään sovellusta.”

TUOMAAN MARKKINAT kiinnittää huomiota ekologisuuteen monin tavoin. Ympäristövaikutuksia arvioidaan Ekokompassi-sertifikaatilla, ravintolat käyttävät biohajoavia astioita ja jäte minimoidaan. Myyntimökit lämpenevät ja karuselli pyörii uusiutuvalla energialla.

Terveysturvallisuutta vaalitaan esimerkiksi levein torikäytävin ja pitämällä huolta käsihygieniasta ja siisteydestä.

Vanha kauppahalli on markkinaviikkoina avoinna, ja Kauppatorin vakiomyyjien tiskit sijaitsevat Katajanokan puoleisessa päädyssä.

Tuomaan Markkinat Kauppatorilla 27.11.–22.12. ma–to klo 11–19 ja pe–su klo 10–20, itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 11–16. Markkinoille on vapaa pääsy. Lisätietoa: tuomaanmarkkinat.fi

Ilahduta lahjalla tuntematonta

Jos haluat tuottaa joulumieltä tuntemattomillekin, voit esimerkiksi tukea vähävaraisia sujauttamalla rahaa Pelastusarmeijan joulupatoihin tai verkkokeräykseen (joulupata.fi). Joulupuu-keräykseen lahjan jättämällä tuet eriarvoisessa asemassa olevia lapsia ja nuoria (joulupuu.org). Yksinäiselle seniorille voit lahjoittaa kukan 19.12. asti kukkaliikkeissä tai netissä (kotonaasuen.fi/ole-joulupukkina-seniorille).

Myyjäisiä

Muotoiluaarteita

Kaapelitehtaalla on tarjolla kotimaisen muotoilun ja taidekäsityön ammattilaisten keramiikkaa, lasia, tekstiilejä, vaatteita, asusteita ja koruja. Yleisö pääsee jututtamaan suunnittelijoita. Ornamon Design Joulu 4.–6.12. la–su klo 10–17, ma klo 10–15 Kaapelitehdas, Merikaapelihalli, Tallberginkatu 1 C 15.

Löytöjä, musiikkia

Kaupunginmuseon (Aleksanterinkatu 16) joulumarkkinoilla on 5.12. kello 11–17 käsitöiden ja herkkujen myyntiä, työpajoja, työnäytöksiä ja musiikkiesityksiä.

Käsitöitä ja herkkuja

Vanhan Joulutorin houkutuksiin kuuluvat mm. korut, grafiikka, keramiikka ja herkut kotimaisten käsityöläisten ja pienyrittäjien tarjoa­mana Vanhalla ylioppilastalolla (Mannerheimintie 3) 15.–22.12. ma–pe klo 11–20, la–su klo 11–18.

Uniikkeja tuotteita

Teurastamon joulumarkkinoilla (Työpajankatu 2) on tarjolla herkkuja, kuten artesaanisuklaata, mutta tuotteita myös mm. käsityöläisiltä sekä valaisin- ja vaatesuunnittelijoita 19.–20.12. kello 10–16.

Joulutori Pasilassa

Mall of Triplan (Fredikanterassi 1) joulutori on avoinna 23.12. saakka Triplan Kulttuuriaukiolla 4. kerroksessa.