Hetki Helsingissä: Katutaide

Julkaistu 25.11.2021

Katutaide tuo piristystä talvenkin keskelle. Teoksia on niin paljon ympäri kaupunkia, että katsottavaa riittää pitkäksi aikaa.

Itä-Pasilassa yli sata teosta

Suomen suurimmassa katutaiteen keskittymässä Itä-Pasilassa on paitsi Pasilan kaupunkitaidekeskus myös yli sata teosta kotimaisilta ja ulkomaisilta taiteilijoilta. Teokset levittäytyvät seiniltä oviin, kaiteisiin, pilareihin ja sähkökaappeihin. Pasilan asemalla on lisäksi Tripla Urban Art Wall vaihtuvine näyttelyineen.

Keskittymiä ympäri kaupunkia

Katutaidekeskittymiä on myös esimerkiksi Brahenkentän ympäristössä, Malminkartanon asematunnelissa, Baanalla, Kontulassa sekä Kulosaaren ja Herttoniemen välisessä melumuurissa.

Opastetulle kierrokselle

Opastettuja katutaidekierroksia järjestävät muiden muassa Helsinki Urban Art Pasilassa ja Mimmit peinttaa kohteissaan esimerkiksi Lauttasaaressa, Myllypurossa ja Vuosaaressa, joskin pääasiassa lämpimään aikaan.

Tee oma kierros

Tietoja teoksista sijainteineen on katutaidetoimijoiden sivuilla, kuten helsinkiurbanart.com, mimmit.net ja upeart.com. MyHelsinki.fi:ssä on kuvataidekartta ja teemareittejä, hamhelsinki.fi:ssä veistos-kierroksia ja muidenkin julkisten teosten esittelyjä.

Kovia nimiä

Suomen graffitikentän suurimman nimen EGSin toteutuksia näkee muun muassa Kampin metroasemalla ja Baanalla. Muraaleja on maalannut esimerkiksi argentiinalainen Milu Correch Kannelmäen palvelu-keskukseen, puolalainen Sainer Toiselle linjalle ja australialainen Guido van Helten Hämeentielle Vallilaan.

Tilaa katutaidetta

Katutaidetta voi tilata suoraan tekijältä tai käyttää apuna katutaidetoimijoita, kuten Helsinki Urban Artia. Esimerkiksi kerrostalon suuren muraalin suunnittelu kannattaa aloittaa jo talvella.

Maalaa itse

Helsingissä saa kuka tahansa maalata katutaidetta ympäri vuoden laillisilla maalauspaikoilla, kuten Suvilahden graffitiseinällä. Paikat on listattu nuorten.helsinki-sivuston harrastusosioon.

Kuvan teos

Kuvassa näkyvän teoksen Angry Birds on tehnyt ChemiS. Teos on Itä-Pasilassa osoitteessa Resiinakuja 10.