Stadilla duunissa: Mikä on parasta työssäsi, yöluotsi Salla Vallius?

Julkaistu 19.9.2020

Olen ennen ollut elävän musiikin edunvalvontajärjestön LiveFIN ry:n toiminnanjohtajana, joten yö on ollut pitkään jo osa omaa työtäni. LiveFINissä olin tekemässä selvitystä Helsingin kaupungin yön potentiaalista ja innostuin, kun kaupunki oli kiinnostunut tästä aiheesta. Koin, että kaupungilla töissä ollessa voin päästä vaikuttamaan yöaikaan toimivien tahojen hyvinvointiin. 

Työhöni kuuluu tutkia, hahmottaa ja kehittää vuorokauden myöhäisemmän ajan toimintoja. Puhun yön puolesta erilaisissa yhteyksissä, luon verkostoja ja nostan asioita pinnalle. Tavoitteena on päästä kokeilemaan erilaisia pilotteja, jotka parantavat ja monipuolistavat yöllistä palvelutarjontaa. Ne voisivat olla vaikka yömuseo tai kokeilu siitä, että museot olisivat myöhempään auki. Tai voisi miettiä, miten eri kaupunginosissa olisi yhteisöllisyyttä lisääviä iltakahviloita tai voisiko ilta-aikaan asemanseutua elävöittää taiteella. 

Parasta työssäni on, että pääsen laaja-alaisesti tekemään yhteistyötä enkä ole sidottu esimerkiksi ainoastaan kulttuurin kontekstiin. Teen yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan sekä yritys- ja yhdistysmaailman kanssa. Joka päivä tulee opittua jotain uutta. 

Haastavinta työssäni on tuoda yö esille uudesta näkökulmasta, muuttaa ajattelutapoja ja löytää keinoja, miten yön merkitys avautuu erilaisille kohderyhmille. Helposti ajatellaan, että yö on vain bailaamista, mutta sehän on vain pieni osa sitä. 

Helsingin yöelämä on lähellä, saavutettavaa, turvallista ja mahdollistaa tilan erilaisille identiteeteille ja ilmaisulle. Helsingissä kaikki on aika lähellä ja täällä on turvallista. Helsingin yö on myös monipuolista eli voi mennä vaikka yöksi saareen, lähteä luontoretkelle tai mennä underground-bileisiin. 

Olen ylpeä siitä, miten suuri joukko luovia ihmisiä Helsingissä toimii ja miten heidän innovaationsa värittävät tätä kaupunkia ympäri vuoden ja luovat sille sielun. 

Joskus ottaa päähän, että yötä mustamaalataan turhaankin. Helposti nostetaan esiin negatiivisia asioita ja unohdetaan positiiviset ilmiöt. Se on demonisoitu ajanjakso, vaikka yhtä lailla päivällä tapahtuu rikoksia kuin yöaikaan. 

Terveiseni helsinkiläisille. Omaa asuinaluettaan voisi katsoa yökiikareilla ja miettiä millaisia toimintoja siellä on eri vuorokaudenaikoina. Voi miettiä, puuttuuko sieltä jotain.  

3 x vinkit Helsingin syysyöhön

1. Tähtitaivaan katselu Taivaskalliolla. 

2. Loppusyksystä avautuva Hämeentie ja niin sanottu Hämeentie-hopping. 

3. Keikka Maunula-talossa. Siellä järjestetään esimerkiksi Maunula-Mysteeri-nimistä klubia. 

Ota yhteyttä: salla.vallius@hel.fi 

Stadiluotseja seitsemän 

Helsingin kaupungilla on seitsemän stadiluotsia, joista kukin työskentelee yhdessä suurpiirissä. Heidän tehtävänään on edistää kaupunkilaisten osallisuutta. Keskisen alueen stadiluotsi on 21.9. alkaen Gritten Naams. Muut luotsit ovat Outi RissanenElla Tanskanen, Belinda Barbato, Pauli Saloranta, Silja Lindblad ja Jarkko Laaksonen

hel.fi/stadiluotsit

Yritysluotseja kolme 

Kaupungin kolme yritysluotsia, Heidi Lihr, Jukka-Pekka Tolvanen ja Suvi Tuiskunen, aloittivat tehtävässään kaksi vuotta sitten. He lisäävät kaupungin ja yritysten välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä. 

hel.fi/yritysluotsit