Lukijakilpailu 2/2023

Kadonnutta kaupunkikuvaa

Kuva on otettu 1950-luvulla, mutta missä lapset laskevat mäkeä? Vinkkinä vielä, että kuvassa näkyvä rakennus purettiin vuonna 1965.

Vastaukset pyydetään lähettämään 1.4.2024 mennessä sähköpostilla (lukijakilpailu.helsinkilehti@hel.fi) tai postitse (Helsinki-lehti, Lukijakilpailu, PL 1, 00099 Helsingin kaupunki). Mainitsettehan postiosoitteenne, jos haluatte osallistua Helsinki-aiheisen palkinnon arvontaan.

Viime kysymykseen oikein vastanneiden joukosta arvottiin voittajaksi Tuula Throzell – onnittelumme!

Vastaus viime kysymykseen

Kesäinen hetki on ikuistettu Sompasaaressa. Siellä sijaitsi vielä kuvan ottamisen aikaan eli 1950-luvulla osuusliike Elannon henkilökunnalle tarkoitettu kesäsiirtola, jonne kuvan lapsia todennäköisesti juuri tuodaan. Työntekijöiden lapsia tuotiin saarelle aamulla ja vietiin iltapäivällä takaisin mantereelle.

Elanto oli vuokrannut saaren kaupungilta vuonna 1921. Saareen rakennettiin myös urheilukenttä ja siellä järjestettiin Sompasaaren olympialaisia.

1900-luvun alussa saarella oli 27 asukasta, jotka asuivat puisissa huviloissa. Viereisen Nihti-saaren asukkaiden kanssa oli yhteinen saunakin. Helsinkiläiset tulivat ihailemaan maisemia saaren kuuluisasta näkötornista.

Uusi luku saaren tarinassa alkoi, kun se tasoitettiin ja yhdistettiin täyttömaalla osaksi Sörnäisten satamaa vuosina 1958–1962. Jälleen uusi luku alkoi, kun satamatoiminta loppui ja Sompasaaresta päätettiin tehdä asuinalue.

Lukijakilpailun on laatinut toimittaja Aki Laurokari.