Ima Iduozee: "Seuraavaksi kerron afrohiustyylien traditioista”

Julkaistu 22.11.2023

Helsinki-mitalilla palkitun Ima Iduozeen lyhytelokuvassa sukelletaan afrohiusmaailmaan Stadissa. Vapaalla hän fiilistelee kasveja.

Sinut tunnetaan musiikkivideoiden ja lyhytelokuvien tekijänä, tanssijana ja koreografina. Mitä työpöydälläsi on nyt?
Olen mukana Ylen Moves Like Summeri -ohjelmassa. Nuoret hakevat ohjelmaan opettelemalla minun ja Sanaz Hassanin tekemän tanssikoreografian. Valmistamme jatkoon valituille uuden koreografian, joka esitetään Uuden musiikin kilpailussa keväällä 2024.
Pidän nuorten parissa työskentelyä tärkeänä. He voivat löytää uusia ammatillisia, sosiaalisia ja vuorovaikutuksen työkaluja ja samaistua tanssin alalla toimiviin.
Keväällä tulee ensi-iltaan afrikkalaista diasporaa juhlivan elokuvasarjani kolmas osa. Dokumenttia ja fiktiota yhdistävä elokuva kertoo tarinaa afrohiuksista, afrikkalaisista hiustyyleistä ja afropartureista Stadissa. Siitä selviää, millainen merkitys hiuksilla on ja millainen rooli partureilla on kohtaamispaikkana yhteisöllemme.

Millainen Stadi on marraskuun lopulla?
Marraskuu on haastavaa aikaa, kun päivät lyhenevät ja pimeyteen pitää taas totutella. Syksyssä on kuitenkin myös paljon kiehtovaa. Se on minulle uuden vuoden alku ja pidän ruskasta. Marraskuussa yritän myös pitää lomaa, mennä lämpimään, sillä kesät kuluvat töissä.

Mikä on lempipaikkasi Stadissa?
Se on Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha, jossa käyn aina välillä. Puutarha on luontosimulaatio, yksi Stadin helmistä. Hengittelen ja fiilistelen siellä kasveja ja pidän kännykän taskussa. Olen siinä yleensä surkea.

Minne veisit Stadiin tulleet ulkomaalaiset vieraat?
Veisin vieraat paikkoihin, joissa saa kokea Stadin erityisiä puolia ja joita esittelen ylpeydellä. Ensin menisimme katsomaan jonkin elokuvan Cinema Orioniin. Sitten kävisimme syömässä lohiteriyakit The Boom Roomissa. Puhoksen Alanya Marketista ostaisimme tuoreita hedelmiä ja maapähkinävoita. Harju 8:ssa nauttisimme hibiskusta sisältävän talon drinkin ja päättäisimme illan Anomaly-klubilla. Siellä soi afrobeats- ja amapianomusiikki, joka on eteläafrikkalaista housemusiikkia. Soitan Anomalyssa usein itsekin DJ-keikkoja. Seuraavana päivänä kokkaisin vieraille bravuuriani, jättikatkarapu-valkosipuli-chilipastaa.

3 kulttuurikokemusta Stadissa

  1. Helsingin vanhimpiin kuuluva elokuvateatteri Cinema Orion.
    ”Stadin tunnelmallisin leffateatteri. Siellä pyörii kaikkea klassikoista harvinaisiin helmiin.”
  2. Urban Apa -taideyhteisö.
    ”Sen esittävän taiteen ohjelmisto ja luentosarjat ovat kiinni ajassa.”
  3. Club U-Haul.
    ”Se on turvallisempi klubitila eri vähemmistöihin kuuluville.”

3 yllättävää asiaa Ima Iduozeesta

→ Ima rakastaa musikaaleja, koska ”ne puhuttelevat lasta meissä”. Lempimusikaali Hamiltonissa rap-musiikki rytmittää Yhdysvaltain perustajan tarinaa.
→ Iman suomalainen lempisäveltäjä on Kaj Chydenius. Lyriikat ”hittaavat”, siis iskevät, sydämeen.
→ Ima harrasti lapsena yleisurheilua, koripalloa ja tanssia.