Säästetään sähköä - lue vinkit

Julkaistu 30.11.2022

Jokaisen tulisi vähentää sähkönkäyttöä ja tietää miten menetellä sähkökatkon aikana, sillä energiansaantiin voi tulla häiriöitä. Kaupunkikin varautuu ja säästää sähköä.

Ukrainassa käytävän sodan vaikutukset näkyvät Euroopassa energiansaannin haasteina. Jos joudutaan sähköpulatilanteeseen, voidaan sähkönkulutusta joutua säätelemään alueittain kiertävillä ja mahdollisesti päivän mittaan toistuvilla sähkökatkoksilla. Ne pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, enintään parin tunnin mittaisina.

Helsingin kaupunki varautuu kaikilla toimialoillaan mahdollisiin sähkökatkoksiin.

”Esimerkiksi sairaalat ja muut kriittisimmät kohteet pyritään jättämään suunniteltujen sähkökatkojen ulkopuolelle. Näissä kohteissa on myös varavoimalaitteistoa”, kertoo kaupungin turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Minna Liimatainen.

Hänen työhönsä kuuluu miettiä, millä tavoin katkokset voisivat vaikuttaa kaupungin toimintaan ja mitkä palvelut vaativat erityistä turvaamista.

Liimatainen kehottaa myös asukkaita varautumaan sähkökatkoihin ja poikkeukselliseen energiatilanteeseen.

”Varautuminen tuo turvaa ja kykyä toimia häiriötilanteissa. Kotona tulisi olla esimerkiksi vettä, ruokaa ja lääkkeitä koko perheen tarpeisiin kolmen vuorokauden ajaksi. Samoin on hyvä olla taskulamppu, paristoja ja täyteen ladattu varavirtalähde puhelimelle. Kannattaa pohtia sähkökatkon vaikutuksia omaan elinympäristöön. Varautuminen on helppoa, ja tietoa on saatavilla paljon. Yhdessä selviämme tilanteesta kuin tilanteesta”, painottaa Liimatainen.

Kaupunki on tehnyt monia toimia sähkönkäytön vähentämiseksi

Helsingin kaupunki on tehnyt monia päätöksiä ja toimia, joilla se vähentää sähkönkäyttöä ja siten pienentää sähköpulan mahdollisuutta. Kaupunki esimerkiksi optimoi ilmanvaihtoa omissa ja vuokralaistensa käytössä olevissa toimitiloissa sekä alentaa sisälämpötilaa pääsääntöisesti 20 asteeseen. Näin tehdään muun muassa kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa ja sisäliikuntapaikoissa. Rakennuksissa, joissa on esimerkiksi vammais- ja vanhuspalveluja, lämpötila pidetään kuitenkin 21—22 asteessa.

Kaupunki myös säätää kiinteistöjen, katujen ja puistojen valaistusta. Esimeriksi liikuntareittien valoja pimennetään kello 23–6. Yleisten alueiden jouluvalot pidetään päällä vain loppiaisviikonloppuun asti, joskin useista jouluvaloista vastaavat yksityiset kiinteistöt.

Kussakin Helsingin kaupungin uimahallissa eli Itäkeskuksessa, Jakomäessä, Pirkkolassa ja Yrjönkadulla saunat ovat päällä porrastetusti eri aikaan, ja Itäkeskuksen uimahallin höyrysauna on suljettu toistaiseksi. Urheiluhallit Oy:kin rajoittaa uimahalliensa saunojen yhtäaikaista lämmitystä. Kaupunki kannustaa asukkaita käyttämään uimahallien saunoja kotisaunojen sijaan.

Tekonurmikenttien lämmitys katkaistaan, jos pakkasta on yli 5 astetta, aiemman 10 asteen sijaan. Tilannetta tarkastellaan tarvittaessa, mikäli harjoitusolosuhteet vaikeutuvat kohtuuttomasti. Tekojääkenttien jäädyttäminen aloitetaan, kun vuorokauden keskilämpötila on alle 2 astetta, aiemman 5 asteen sijaan. Jos lämpötila pysyy yli 2 asteessa, jäädyttäminen alkaa joulukuun puolivälissä ja päättyy helmikuun loppuun mennessä. Aikaisemmassa aikataulussa ovat kuitenkin Brahenkenttä ja Oulunkylän tekojääkenttä.

Lisäksi kaupunki mm. lataa sähköautonsa yöaikaan, sulkee Töölönlahden merivesipumpun talveksi ja tarjoaa taloyhtiöille energiaremonttineuvontaa sekä ohjeistaa henkilöstöään energiansäästöön ja poikkeustilanteiden varalle.
→ Lisätietoa: hel.fi/energia

Varaudu sähkökatkoon

Kodeissa tulisi varautua selviytymään vähintään kolme vuorokautta (72 h) esimerkiksi sähkökatkon aiheuttamassa häiriötilanteessa. Varalla pitäisi olla helposti valmistettavaa ruokaa lemmikeille asti, vesipulloja, lääkkeitä, hygienia- ja välttämättömyystarvikkeita sekä puhtaita kannellisia vesiastioita. Myös paristoilla toimiva taskulamppu ja radio sekä valoja olisi hyvä olla, samoin varavirtalähde puhelimen lataamista varten. Lue lisätietoja, myös pidempään sähkökatkoon varautumisesta: 72tuntia.fi

Energiansäästäjän muistilista

→ Säädä sisälämpötilat suositelluiksi: oleskelutilat 20–21 °C, makuuhuoneet 18–20 °C, porrashuoneet 17–18 °C, varasto 12 °C ja autotalli 5 °C.
→ Optimoi ilmanvaihto: sopiva teho ja tuloilman lämmitys, puhtaat suodattimet, ei lämmitysvastusta tai lämmöntalteenottoa tarpeetta päällä.
→ Muista nopeat suihkut, hanan sulkeminen välillä, vettä säästävät suihkupäät ja virtaamat (suihkuhana 12 l/min, pesuallashana 6 l/min).
→ Suosi astian- ja pyykinpesukoneiden matalia pesulämpötiloja, eko-ohjelmia, täysiä koneellisia ja vähän vettä kuluttavia malleja.
→ Vaihda halogeeni- ja hehkulamput ledeiksi.
→ Uusi vanhat ja huonosti säädettävät sähköpatterit.
→ Korjauta tai uusi vuotavat hanat ja wc-pytty.
→ Sauno säästeliäästi ja lempeissä lämpötiloissa.
→ Säädä jääkaappiin +5 °C ja pakastimeen -18 °C (1 °C kylmempi = + 5 % sähkönkulutusta).
→ Sammuta ylimääräiset valot sekä mobiilisovellukset sekä käytön jälkeen viihde- ja elektroniikkalaitteet.
→ Käytä kannettavaa tietokonetta pöytäkoneen sijaan (kulutus jopa 80 prosenttia pienempi).
→ Lähteet ja lisätietoa: astettaalemmas.fi, energiahelppi.fi ja helen.fi/asiakaspalvelu/energiankayton-neuvonta