Liikkumaan rajoitteista huolimatta

Julkaistu 30.11.2022

Soveltavaan liikuntaan voi osallistua, vaikka olisi väliaikaisia tai pysyviä toimintarajoitteita. Ryhmiä riittää vesijumpista kuntosaliharjoitteluun.

Kaupungin järjestämä soveltava liikunta on sananmukaisesti sovellettua eli osallistujille valitaan sellaisia liikkeitä, joita he pystyvät tekemään turvallisesti.

”Madallamme tällä tavoin kynnystä lähteä liikkumaan ja saamaan siitä hyvinvointia sekä tukea itsenäiseen arjessa selviytymiseen”, kertoo liikuntakoordinaattori Johanna Turunen Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta.

Soveltavan liikunnan vesijumpassa saattavat polskia vierekkäin rintasyöpäleikkauksesta toipuva ja polvivammaa kuntouttava kaupunkilainen. Omia kohdennettuja ryhmiä on esimerkiksi kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja kuulovammaisille.

Liikuntatunnit ovat monille viikon piristys ja rytmittäjä. Näin on käynyt myös Mika Sohlbergille, joka osallistuu kehitysvammaisten liikuntakerhoon torstaisin.

”Haluan varmistaa liikunnan avulla, ettei tulisi suurempia kipuja, kun ikää alkaa kertyä. Tykkään kaikista eniten vauhdikkaista juoksulajeista. On kiva tulla kerhoon tapaamaan kavereita ja ryhmäläisiä. Samalla saa sellaista mukavaa tavallisesta poikkeavaa ohjelmaa viikkoihin. Olen käynyt kerhossa vuodesta 2002 lähtien.”


Soveltavaan liikuntaan osallistui viime vuonna lähes 800 helsinkiläistä. Käyntikertoja oli reilut 8 000 ja ryhmiä yli 140. Kaupungin yhteistyö 15 yhdistyksen ja seuran kanssa lisäsi tarjontaa lähes 50 viikkotunnilla. Ohjelmaa tuottivat esimerkiksi Helsingin Invalidien yhdistys, Uudenmaan Lihastautiyhdistys ja Uudenmaan pyörätuolitanssijat.

Lajeista kestosuosikki on vesiliikunta. Kaupunki myöntää lisäksi vammaisille ja pitkäaikaissairaille henkilöille erityisuimakortteja omaehtoista uimista varten. Vuoden kortti maksaa kaikkineen 64 euroa ja käy jokaiseen Helsingin uimahalliin sekä maauimalaan.

Keväällä 2023 on alkamassa uusi maksuton palvelu, soveltava liikuntaneuvonta. Palvelun käyttäjä asettaa itselleen tavoitteet kuuden kuukauden neuvontajaksolle ja saa yksilöllistä tukea liikuntaneuvojalta. Palvelu on suunnattu kuntalaisille, joiden liikunta vaatii soveltamista esimerkiksi vamman, sairauden tai muun toimintakykyä heikentävän syyn vuoksi.

Kevään liikuntaryhmät

Kevätkauden kursseille 9.1.—28.4. ilmoittaudutaan nettiosoitteessa asiointi.hel.fi tai numerossa 09 3102 8858 porrastetusti: ti 13.12. klo 16 työikäisten toiminta, klo 17 lasten toiminta, klo 18—19 senioreiden ja soveltavan liikunnan vapaiden paikkojen tiedustelut. Ke 14.12. klo 9—14 vapaiden paikkojen tiedustelut kaikille kursseille. Jälki-ilmoittautuminen 15.12. alkaen: asiointi.hel.fi, p. 09 3108 7501 ma—pe klo 9—14 ja Liikuntaluuri p. 09 3103 2623 ma—to klo 13—15.

Lisätietoa:
hel.fi/aikuiset_soveltava_liikunta
hel.fi/lapset_soveltava_liikunta
hel.fi/yhteistyokurssit_soveltava_liikunta
hel.fi/erityisuimakortti

Soveltava liikunta

Soveltava liikunta on sellaisten henkilöiden liikuntaa, joilla on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi haasteita osallistua perusliikuntaryhmiin ja joiden liikunta vaatii soveltamista ja erityisosaamista.

Ryhmään kuuluvat toimintarajoitteiset, pitkäaikaissairaat sekä ne yli 65-vuotiaat, joiden toimintakyky on heikentynyt iän, vamman tai pitkäaikaissairauden takia.