Pääkirjoitus: Maailman hienoin kaupunki

Julkaistu 3.6.2021

Pääkirjoitus

Kirjoitan Helsinki-lehden pääkirjoitusta viimeistä kertaa. Olen elänyt ja hengittänyt Helsinkiä joka päivä viimeisen neljän vuoden ajan. Kauteni viimeinen vuosi näytti tosin hyvin erilaiselta, kuin minä — tai kukaan — olisi voinut kuvitella. Koronakriisin hoito muistuttaa kuitenkin juuri siitä, mitä pormestarin homma on: se on konkreettista, suoraa ja käytännönläheistä.

Viimeisten vuosien aikana on tehty paljon konkreettisia asioita, kuten vaikkapa käynnistetty Eteläsataman kokonaisvaltainen kehittäminen, pyritty sujuvoittamaan katutöitä, haettu Helsinki Energy Challengen kautta mullistavia energiaratkaisuja sekä viety kaupungin kansainvälinen näkyvyys uudelle tasolle.

Yhtä tärkeitä ovat jotkut hieman näkymättömämmät ja vaikeammin mitattavat asiat, kuten toimintakulttuurin muutos, mutta sellaisiakin on menestyksekkäästi käynnistetty ja viety eteenpäin. Mikään näistä hankkeista ei ole valmis, mutta ne kaikki parantavat kaupunkilaisten elämänlaatua.

Pormestarina oleminen onkin eräänlainen viestijuoksu. Jokainen pormestari pääsee vuorollaan käynnistämään hankkeita, joista vasta tulevaisuuden helsinkiläiset ja pormestarit pääsevät nauttimaan.

Valitsin neljä vuotta sitten kaupunkistrategian nimeksi Maailman toimivin kaupunki. Mutta henkilökohtaisesti minulle Helsinki tulee aina olemaan Maailman hienoin kaupunki. Kiitos, että olen saanut olla palveluksessanne.

Jan Vapaavuori

pormestari