Lukijakilpailu 2/21

Lukijakilpailu

Kaivopuiston rannalle rakennettiin jo 1830-luvulla Ullanlinnan kylpylaitososakeyhtiön toimesta komea kylpylärakennus tarkoituksenaan houkutella Pietarista saakka kylpylävieraita. Tavallisia kaupunkilaisia ajatellen pystytettiin Helsingin rannoille lukuisia ns. uimahuoneita. Näitä oli kaikkialla 1900-luvun alkupuolella. Varsinaiset uimarannat, hiekkarannat, joita oli esimerkiksi Hangossa ja Terijoella, yleistyivät Helsingissä myöhemmin.

Missä on ikuistettu pääkaupunkilaisten rantamuotia 1920-30-lukujen vaihteessa?

Vastaukset pyydetään lähettämään 21.10. mennessä joko sähköpostilla(lukijakilpailu.helsinkilehti@hel.fi) tai postitse (Helsinki-lehti, Lukijakilpailu, PL 1, 00099 Helsingin kaupunki). Mainitsettehan postiosoitteenne, jos haluatte osallistua Helsinki-aiheisen palkinnon arvontaan.

Vastaus viime kysymykseen

Viime kisan kuvassa näkyi kadun mitalta rakenteilla olevia uudisrakennuksia. Kuva oli otettu Mäkelänkadun suunnasta Koskelantielle, kun Kisakylän rakennuksia vielä viimeisteltiin juuri ennen Olympialaisia vuonna 1952.

Käpylään kohosi Olympiakylä vuodeksi 1940 suunniteltuja Helsingin olympiakisoja varten. Kun kisat Euroopan sotatilan johdosta peruttiin, asettui Käpylän uudisrakennuksiin etenkin talvisodan jälkeen kotiseutunsa menettäneitä viipurilaisia. Näin oli rakennettava uudet asunnot vuoden 1952 Olympialaisiin saapuville urheilijoille. Tämä Kisakylä oli miesurheilijoiden käytössä.

Kilpailuun tuli paljon vastauksia ja muisteloita, kiitos niistä kaikista! Suuren osallistujamäärän vuoksi oikein vastanneiden joukosta arvottiin kaksi voittajaa: Kaarina Mankki ja Sami Suviranta – onnittelumme! Palkinnot on lähetetty voittajille.

Lukijakilpailun on tuottanut kaupunginarkiston erikoistutkija Martti Helminen.

Lukijan sanoin

Kuvan Kisakylä on tuttu, koska muutimme Sofianlehdonkadulle olympialaisten jälkeen syksyllä 1952, kun asunnoissa majailleet urheilijat olivat lähteneet kotimaihinsa. Olin 6-vuotias. Meitä suurten ikäluokkien lapsia oli niin paljon, että kävimme koulua kahdessa vuorossa. Olympialaiset olivat niin merkittävä tapahtuma, että meillä oli kaiket päivät kilpajuoksuja talon ympäri. Vanhemmat järjestivät kahden taloyhtiön yhteisiä olympialaisia meille lapsille kesällä ja talvella. Kuvan talossa sijaitsee nykyään Old Sophie -ravintola.
-P.K.-