Hetki Helsingissä: Uimarannat

Julkaistu 3.6.2021

Helteiden helliessä voi pulahtaa johonkin lukuisista Helsingin uimarannoista. Kauemmaskin voi mennä, jos haluaa erämaajärvien rauhaan.

25 yleistä uimarantaa

Yleisten rantojen lisäksi on vielä Kumpulan ja Stadikan maauimalat sekä epävirallisia uimapaikkoja. Helsingin uusin uimaranta on kesällä 2010 käyttöönotettu Porvariskuninkaanpuiston uimaranta Jollaksessa.

Hietsu on suosituin

Kävijämäärältään suosituin on Hietaranta eli Hietsu. Vuosittain se houkuttelee 200 000–400 000 ihmistä.

ulkoliikunta.fi

Sivu tarjoaa ajankohtaista tietoa uimarantojen sinilevätilanteesta javeden lämpötilasta. Uimista suositellaan välttämään Marjaniemen, Pikkukosken, Pakilan ja Tapaninvainion uimarannoilla koko kesän ajan. Rannoilta aiempina vuosina otetuissa näytteissä on havaittu kohonneita suolistoperäisten bakteerien pitoisuuksia.

Monipuolisia palveluja

Monilla rannoilla pääsee treenaamaan ulkoliikuntavälineillä. Lisäksi lapsille on leikkipaikkoja ja joillain uimarannoilla on myös kioskeja, joista saa virvokkeita ja purtavaa. Uimarantojen tarkempia palveluja on sivulla palvelukartta.hel.fi. Lisätietoa uimarannoista: hel.fi

39 rantapelastajaa

Tänä kesänä Helsingin rantoja valvoo 39 rantapelastajaa. Kaikki rannat eivät ole valvottuja. Uimavalvontakausi alkaa 7.6. ja loppuu 15.8.

Pisin ranta Aurinkolahdessa

Vuosaaren Aurinkolahdessa on kaunista uimarantaa yli 500 metrin verran. Aurinkolahden uimaranta avattiin vuonna 2006.

Erämaajärviin polskimaan

Erämaajärviin pääsee pulikoimaan esimerkiksi Nuuksiossa Helsingin kaupungin omistamalla Salmen ulkoilualueella. Iso-Parikas ja Vähä-Parikas ovat lyhyen kävelymatkan päässä Nuuksion Pohjoiselta Portilta. Hiekka-pohjaiset rannat sopivat lapsillekin.

Kaksi nudistirantaa

Itäisessä Pihlajasaaressa on naturistialue, joka on yhteinen naisille ja miehille. Seurasaaressa on naturistiranta viitenä päivänä viikossa. Uimala on yhteiskäytössä keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, jolloin on käytettävä uima-asua.

Neljä koirien uimarantaa

Koirat pääsevät uimaan koira-aitauksissa Tuorinniemessä, Rajasaaressa, Terva-saaressa ja Veijarinvuoressa.

Ensimmäinen uimaranta syntyi vahingossa

Taivallahdella oli nurmikkoinen ranta, jonka viereen Rakennuskonttori oli varastoinut hiekkaa aidatulle alueelle. Aita ei kestänyt, vaan hiekkaa valui rannalle, jolloin syntyi Hietaranta. Kävijämäärät kasvoivat, ja päättäjät totesivat vuonna 1929, että tällaisia rantoja tarvitaan, ja Hietarannan alue kunnostettiin. Tapahtumaa voi pitää kaupungin ylläpitämien uimarantojen lähtölaukauksena.

Lähteet: MyHelsinki.fi, Vuosaari.fi, Monica Gorbatow: Uiminen Helsingissä (Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 3/2007). Juttuun on haastateltu myös Helsingin kaupungilta lähiliikuntatiimin esimiestä Jukka Lundgrenia.