Stoaan kaavaillaan lisää tiloja, toimijoita ja ulkoalueita – Tule luomaan unelmien Stoaa

Julkaistu 31.5.2023

Voit vaikuttaa kulttuurikeskuksen uudistamiseen vastaamalla verkkokyselyyn.

Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoa uudistuu 2030-luvulla osana Itäkeskuksen alueen kehittämistä. Stoan noin 9 000 neliön tilojen on tarkoitus lähes tuplaantua. Laajennusosaan mahtuisi yli 700 katsojan monitoimisali, galleria- tai museotiloja sekä monipuoliset nuorisotilat ja ravintola.

Uutta Stoaa on hahmoteltu asukkaiden yhteiseksi olohuoneeksi, joka palvelisi myös kulttuurin ja tapahtumien areenana. Tiloihin halutaan kaupunkilaisille mieluista toimintaa, tarkoittaa se sitten omatoimiverstaita, harrastusryhmiä, opiskelua tai työntekoa. Myös rauhoittumisen tiloja on suunnitteilla.

Asukkailta toivotaan ajatuksia alustavista suunnitelmista sekä uudesta kulttuurikeskuksesta ja alkuperäisten tilojen uudistamisesta kaupungin Kerro Kantasi -palveluun, joka on osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

”Kaupunkilaiset voivat kertoa esimerkiksi millaisia tiloja, toimijoita, tapahtumia, kursseja ja laitteita he haluaisivat. Kysymme myös, miten Stoan ympäristöä tulisi uudistaa. Toivomme, että koko moninainen asukaskunta tuntisi uuden Stoan omakseen”, kertoo Stoan johtaja Antti Sarpo.

Stoan katon alta löytyvät nyt kaupungin kulttuuripalvelut, Itäkeskuksen kirjasto, työväenopisto ja Arbis. Joukkoon kuuluvat myös Nuorten toimintatalo Kipinä ja Ravintola Skutta. Tulevaisuudessa toimijoita halutaan olevan vielä enemmän, asukkaita myöten.

”Asukkaat, yhteisöt ja järjestöt voisivat kokoontua tiloissa ja tuottaa ohjelmaa myös muille. Esimerkiksi nykyinen musiikkisali on tarkoitus muuttaa monitoimisaliksi, jossa olisi matalan kynnyksen tapahtumia, esityksiä, harjoittelua ja liikuntaa. Toivomme talon kutsuvan taiteen, kulttuurin ja tapahtuma-alan ammattilaisia ja muita kumppaneita viereistä Puhosta myöten”, sanoo Sarpo.

Uutta Stoaa suunnitellaankin Sarpon mukaan sellaiseksi, että kaikenlaisia raja-aitoja olisi mahdollisimman vähän.

Laajennusosan viereen kaavaillaan Stoan puistoa. Se sijoittuisi osittain Turunlinnantien, Stoan ja Puhoksen väliselle pysäköintialueelle. Taidettakin puistoon tulisi, ja mahdollisesti paviljonkimainen rakennus.

Stoan aukio laajenisi viereisen purettavan ja muualle toimintonsa siirtävän Päiväkoti Puotinharjun tontin suuntaan. Tontille tulisi asuinrakennuksia katutason liiketiloineen. Aukion laitaan suunnitellaan konserttirakennusta ja uutta esteetöntä siltayhteyttä Tallinnanaukiolle.

Stoan aukiolle on tarkoitus palauttaa kiveyksen ruutukuvio, pohjoispuolen puuryhmät sekä muurin luona olleet penkkirivit. Paikalle tuotaisiin myös muunneltavia rakenteita esimerkiksi tapahtumia varten.

Stoan ympäristö muuttuu lähivuosina myös siksi, että pitkään keskeneräisinä olleet ortodoksisen Pyhän Nikolauksen seurakunnan kirkko ja seurakuntatalo puretaan asuntorakennusten tapaan. Tilalle on suunnitteilla asuintaloja. Sekin tarkoittaisi lisää potentiaalisia kävijöitä uudistuvalle Stoalle.
Kerro kantasi -kysely on avoinna 5.6. asti osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

Malmia kehitetään yhteistuumin

Asukkaat ovat jutelleet Malmin alueen kehittämisestä kaupungin asiantuntijoiden kanssa Malmin kahvit -nimisissä kaupunkilaiskeskusteluissa.

Asukkaat toivovat esimerkiksi Malmin asemanseudun viihtyisyyden parantamista, kuten junaradan ylittävän kävelyputken muuttamista taidepainotteiseksi ja kukkaistutusten lisäämistä. He haluaisivat elävöittää toria esimerkiksi kirppispöydin ja penkein. Ala-Malmin puistoon he ehdottavat lisää tapahtumia.

Osa toiveista toteutuu tänä kesänä. Esimerkiksi Malmitalon johtaja Antti Manninen lupaa monipuolisen tapahtumakattauksen.

”Ohjelma on kaikille avointa ja maksutonta. Suuri osa siitä järjestetään Malmitalon takana sijaitsevassa Ala-Malmin puistossa. Mukana on nimekkäitä esiintyjiä”, kertoo Manninen.

Ala-Malmin puiston ilmaiskonserteissa esiintyvät muun muassa Paleface ja DJ Leijonamieli feat Gracias (12.6.), Muska (18.8.), Scandinavian Music Group Trio (25.8.) ja Kissa (26.8.).

Puistossa on myös esimerkiksi yhteislaulutilaisuuksia ja maksutonta tanssinopetusta 9. ja 16.6. Piknik-päivää vietetään 10.6., jolloin istutetaan kasveja kotiin vietäväksi, kuunnellaan livemusaa ja ihmetellään taikurin temppuja.

Asukkaiden toivotaan osallistuvan aktiivisesti myös syyskauden kaupunkilaiskeskusteluihin, joissa ideoidaan Ala-Malmin puiston peruskorjausta. Lisätietoa: tapahtumat.hel.fi, malmitalo.fi, Malmitalo, Ala-Malmin tori 1, p. 040 193 1564.