”Ihanaa, kaunista, aikuista ja ylvästä” - Senioribalettia tanssitaan Myllypuron seniorikeskuksessa
Julkaistu 31.5.2023
Teksti: Aki Laurokari • Kuva: Kimmo Brandt
Seniori-ikäisille on palvelukeskuksissa tarjolla paljon harrastetoimintaa. Yksi esimerkki on suursuosioon noussut senioribaletti.
Käsi nousee ylös ja tekee ilmassa hennon liikkeen. Rauhallinen pianomusiikki tahdittaa liikettä.
Myllypuron seniorikeskuksen liikuntasalissa tapahtuu jotain sellaista, mitä ei tämän ikäisten ehkä ajatella tekevän. Salissa on parikymmentä seniori-ikäistä tanssimassa balettia Myllyjoutsenet-ryhmässä.
Täällä ei ole paineita, vaan jokainen tekee juuri sen mitä osaa ja jaksaa. 72-vuotias Tuula Piepponen on yksi Myllyjoutsenista.
”Olen lapsesta asti tykännyt baletista, mutta olen sellaisesta perheestä kotoisin, että baletti oli ylempien sosiaaliluokkien harrastus silloin 1960-luvulla”, Piepponen kertoo.
Harrastuksessa on paljon hyviä puolia.
”Siinä unohtaa oman ikänsä ja rajoittuneisuutensa. Siitä tulee onnistumisen iloa. Ihanaa klassista musiikkia kun kuuntelee ja tekee noita liikkeitä, niin ihan kuin olisi jossain muussa maailmassa. Tämä on ihanaa, kaunista, aikuista ja ylvästä liikuntaa”, Piepponen suitsuttaa.
Senioribaletin on kehittänyt Myllypuron seniorikeskuksen sosiaaliohjaaja Marikka Ombima. Senioribaletti on hyvin pelkistettyä, koska suurin osa osallistujista on yli 70-vuotiaita. Hyppyjä ja taivutuksia ei ole. Baletilla on Ombiman mukaan paljon terveysvaikutuksia. Se ehkäisee dementiaa ja antaa mahdollisuuden kokeilla sellaista, jota ei ole ajatellut voivansa tehdä. Ryhmähenkikin on hyvä.
”Baletissahan on perinteisesti hyvin jäykät käsitykset siitä, millaisia kehoja hyväksytään. Tämä ryhmä oli sen kaiken vastakohta. Kaikki hyväksytään ja kaikki tekevät omalla tyylillään”, Ombima kertoo.
Ombima kertoo, miten balettiharrastus on auttanut vanhempia naisia.
”Naiset ovat kokeneet voimaantuneensa ja hyväksyneensä oman kehonsa ja jopa eheytyneensä.”
Senioribaletti on niin suosittua, että ensi vuonna on tulossa kaksi uutta ryhmää Helsingin palvelukeskuksiin.
Senioribaletti on vain yksi esimerkki palvelukeskusten toiminnasta, johon kuka tahansa helsinkiläinen eläkeläinen tai työtön voi osallistua. Palvelukeskustoiminnalla halutaan muun muassa edistää kotona asuvien senioreiden hyvinvointia.
Seniorikeskuksessa siis osa asuu ja osa käy siellä vain harrastamassa. Esimerkiksi balettiryhmäläisistä kukaan ei asu Myllypuron seniorikeskuksessa.
Myllypuron seniorikeskuksen johtaja Mari Sairanen haluaa korostaa vertaistukiryhmien tärkeyttä palvelukeskustoiminnassa. Niitä on esimerkiksi omaishoitajille sekä mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsiville.
Erilaisten ryhmien lisäksi palvelukeskuksissa on tarjolla harrastustoimintaa pingiksestä tuolijumppaan ja yhteislaulusta miesten rupattelukerhoon. Palvelukeskustoimintaan voivat osallistua myös seniorikeskusten ja palvelutalojen asukkaat.
Sairanen kehottaa tutustumaan rohkeasti palvelukeskusten toimintaan.
”Palvelukeskukset ovat vähän eri tavalla painottuneita. Esimerkiksi Kinaporissa on paljon taiteeseen liittyviä harrasteita. Myllypurossa on valtavan hyvä kuntosali. Kontulassa taas on uima-allas. Voi käydä vaikka eri palvelukeskuksessa viikon jokaisena päivänä”, Sairanen kertoo.
Myllypuron seniorikeskukseen voi tulla harrastamaan, syömään tai muuten vaan viettämään aikaa. Esimerkiksi aulassa on biljardipöytä. Vapaaehtoiset pitävät kesäkahvilaa keskiviikkoisin tapahtumien yhteydessä.
Palvelukeskukset
Palvelukeskuksia on 15. Moni niistä on seniorikeskuksen yhteydessä. Palvelukeskuksissa on monipuolista harraste- ja ryhmätoimintaa. Palvelukeskuksista saa myös sosiaaliohjaajan ohjausta ja neuvontaa tai voi lukea päivän lehden ja lounastaa. Palvelukeskustoiminta on tarkoitettu helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille. Ilmaisen palvelukeskuskortin voi hakea keskuksen neuvonnasta. Lisätietoa: Seniori-info (p. 09 310 44556, arkisin klo 9–15) ja hel.fi/palvelukeskukset
Teksti: Aki Laurokari • Kuva: Kimmo Brandt