Hetki Helsingissä: Maauimalat

Julkaistu 31.5.2023

Rakastetut maauimalat ovat paljon muutakin kuin uimapaikkoja.

Hyppytorneja

Maauimaloissa on lastenaltaiden lisäksi kahluu- ja hyppyaltaat. Rohkeimmat loiskauttavat veteen 10 metristä. Stadikalla on 50-metrinen ja Kumpulassa 25-metrinen allas. Stadikalla on vesiliukumäkikin.

Kävijämagneetteja

Stadikka on Helsingin suosituimpia liikuntapaikkoja. Uimareita ja auringonottajia käy jopa 3 000−5 000 päivässä. Kumpulassa määrä on noin 1 200−2 000. Kulloisenkin kävijämäärän näkee netistä.

Olympia-altaita

Suomen vanhin maauimala Uimastadion rakennettiin vuoden 1940 olympiakisoihin, jotka peruttiin sodan vuoksi. Altaita käytettiin vuoden 1952 olympialaisissa, samoin Kumpulan maauimalaa, joskin tätä maan kolmanneksi vanhinta maauimalaa vain harjoitteluun.

Funkkishelmiä

Helsingin maauimalat edustavat funkkisarkkitehtuuria. Uimastadionin (Hammarskjöldintie 5) on suunnitellut Jorma Järvi. Kumpulan maauimalan (Allastie 1) arkkitehdit ovat Pauli Salomaa, Teuvo Lindfors ja Osmo Sipari.

Syyskohteitakin

Uimastadionin kausi kestää 10.9. saakka, Kumpulan 20.8. asti.

Liikuntakeitaita

Maauimaloissa on koripallo- ja rantalentopallokentät, pingispöydät, ulkokuntosali ja leikkialue. Stadikalla on lisäksi sählykaukalo, sisäkuntosali ja jättishakkialue. Molemmissa uimaloissa on toki myös sauna- ja pesutilat sekä kahvio.

Lämminvesialtaita

Stadikan 50 metrin altaassa on vettä noin 2 miljoonaa litraa, Kumpulan 25-metrisessä altaassa alle miljoona litraa. Altaiden täyttäminen kestää noin 4–5 päivää ja veden lämmittäminen noin 5–7 päivää.

Tapahtumapaikkoja

Maauimaloissa järjestetään tunnelmallisia kuutamouinteja, jolloin allasalue valaistaan lyhdyin. Stadikalla pidetään suosittuja pellehyppykisoja.

Osa uimapaikkakirjoa

Helsingissä on myös 24 yleistä uimarantaa – kuten juuri kunnostettu Pirkkolan Plotti. Muitakin uintimahdollisuuksia riittää uimahalleista talviuintipaikkoihin. Lisätietoja saa nettiosoitteista
liikunta.hel.fi ja ulkoliikunta.fi.

Lähteet: hel.fi, kaupunkiympäristön toimiala.