Abba soi heinäkuussa Kaivarissa - Näin Mamma Mia! -musikaali saapuu Helsinkiin

Kaivopuistossa nautitaan Abban hiteistä Mamma Mia! -musikaalissa 13.–23. heinäkuuta. West End -musikaalin esitykset ovat osa kansainvälistä kiertuetta. Ennen Helsinkiä kiertue on ollut Bergenissä Norjassa. Miksi kansainvälinen suurmusikaali tulee juuri Kaivopuistoon ja mitä se vaati?

Helmikuu 2021
Ensimmäisen kerran idea Mamma Mia -musikaalin tuomisesta Suomeen tuli Live Nationille musikaalin tuotantoyhtiöltä Nick Grace Managementilta. Live Nation oli tehnyt yhtiön kanssa yhteistyötä jo muun muassa Cats-musikaalin parissa.

Elokuu 2021
Live Nationin promoottori Scott Lavender käy katsomassa musikaalin Yorkshiressä Harewood Housen isossa puistossa ja vakuuttuu siitä, että musikaali olisi upeaa tuoda Suomeen. Hänellä on haaveissa jo esiintymispaikkakin.
”Olen aina halunnut järjestää Kaivopuistossa jotain. Olen vieraillut siellä perheeni kanssa monta kertaa ja se on todella kaunis paikka. Tiesin, että voisi olla haastavaa saada musikaali sinne, mutta onnistuessaan se olisi toteutunut unelma”, Lavender kertoo.

Kevät 2022
Helsingin kaupunki ja Live Nation aloittavat keskustelut. Kaupungilla pidetään ajatuksesta musikaalista Kaivopuistossa, koska jo aiemmin on mietitty, että Kaivopuisto olisi hyvä paikka testata keskikokoista tapahtumaa. Tuotanto saa vihreää valoa toukokuussa.

Kesä-syksy 2022
Keskustelut kaupungin sisällä eri toimijoiden ja Live Nationin kanssa jatkuvat. Alusta saakka Live Nation halusi esityksestä noin 3 000 katsojan ja 10 esityskerran kokoisen.

Maaliskuu 2023
Kaupunki ja Live Nation käyvät suunnitelmat läpi HSL:n ja eri viranomaisten, kuten poliisin, kanssa.

Kevät 2023
Viimeiseen vaiheeseen ennen esityksiä kuuluu yksityiskohdista sopimista. Esimerkiksi siitä, mihin ruokamyyntikojut sijoitetaan ja miten takahuone muodostetaan paikalle tuotavista konteista.

7.7.2023
Lavaa aletaan rakentaa. Nurmikko suojataan. Paikalle tuodaan isot screenit, joista yleisö voi seurata esitystä istumapaikoiltaan.

10.–11.7.2023
Näyttelijät saapuvat Suomeen. He asuvat kantakaupungin alueella hotellissa ja kulkevat esiintymispaikalle muun muassa raitiovaunulla tai kävellen.

12.7.2023
Kenraaliharjoitus.

13.7.2023
Ensi-ilta!
Brändi ja tapahtumat -yksikön päällikkö Sanna Forsström Helsingin kaupungilta summaa musikaalin merkityksiä Helsingille.
”Mamma Mia on loistava lisä kaupungin tapahtumatarjontaan. Tapahtumien monimuotoisuus ja omaperäisyys lisääntyvät. Kaivopuisto mahtavana tapahtumapaikkana otetaan oivallisella tavalla käyttöön. Puistotilaa jää muillekin. Jos näytökset myyvät hyvin, on tapahtumakävijöitä noin 30 000. Sillä on jo erittäin suuria taloudellisia vaikutuksia. Odotamme innolla tätä uudenlaista musikaaliavausta Helsingin kesätaivaan alla Kaivarissa.”

Lisätietoa: mammamiahelsinki.fi

Juttua varten haastateltu myös Live Nationin promoottoria Minna Tuularia ja projektipäällikkö Päivi Muntheria Helsingin kaupungilta.

Muokattu 13.6.2023. Lisätty viittaus useammista viranomaisista kohtaan, jossa kerrotaan suunnitelmien läpikäymisestä maaliskuussa 2023. Lisäksi täydennetty kohtaa, jossa kerrotaan näyttelijöiden kulkemisesta esiintymispaikalle.