Rantareitit tutuiksi

Julkaistu 1.6.2022

Helsingissä voi liikkua rantoja myötäilevillä opastetuilla reiteillä jo lähes 40 kilometriä. Valmiina ovat kantakaupungin ja itäisen Helsingin rantareitit, ja opastetyöt alkavat loppukesästä Seurasaarenselällä. Reitit ovat avoimia kaikille ja saavutettavissa helposti joukkoliikenteellä.
”Reittien avulla asukkaat ja vierailijat pääsevät nauttimaan paremmin merellisyydestä ja merellisistä palveluista”, kertoo suunnitteluvastaava Pia Rantanen kaupunkiympäristön toimialalta.

Kaikkiaan reittejä toteutetaan seitsemän. Ne hyödyntävät väyliä, joita kulkee Helsingin 130 kilometrin mittaisen rantaviivan tuntumassa. Reitit merkitään tunnistetarroin ja viitoin.

Lisäksi opastekarttatauluissa kerrotaan läheisistä nähtävyyksistä ja palveluista. Asukkaat ovat jo vaikuttaneet verkkokyselyn avulla siihen, mitä kohteita on valittu mukaan.
”Kyselyssä ilmeni myös se, että asukkaat arvostavat luonnonmukaisia paikkoja. Reitit eivät olekaan koko matkalta esteettömiä ja valaistuja, sillä ne ovat lähellä rantaa ja usein myös luonnonmaastossa, jolloin huomioidaan maisema- ja luontoarvot ilman keinovaloa. Muutamassa kohdassa reitti on kuljettavissa vain jalan, ja tällöin pyöräilijät ohjataan katuverkkoon. Reitistö nojaa olemassa olevaan infraan, joten kyse on ennen kaikkea opastuksen parantamisesta”, kertoo Rantanen.

Ensimmäinen rantareiteistä saatiin kantakaupunkiin toissakesänä. Kultainen tunnusväri näkyy opasteissa koko 15 kilometrin matkalla Kauppatorilta Kruununhaan ja Töölönlahden kautta Hietalahden torille ja sieltä Telakka-, Eiran- ja Merisatamanrantaan. Opasteet kertovat esimerkiksi Kasvitieteellisen puutarhan ja Hietarannan sekä vesibussien sijainnit.

Viime vuoden lopulla saatiin valmiiksi 23 kilometriä pitkä itäinen rantareitti. Se etenee Kalasataman
puistosta Mustikkamaan, Kulosaaren ja Herttoniemen rantoja pitkin Aurinkolahteen
ja Uutelaan. Matkalle jää esimerkiksi kartanopuistoja, Vartiokylän linnavuori ja Muinaisrantakivikko.
Reitin tunnusväri on pastellin oranssi.

Loppuvuonna on tarkoitus saada käyttöön Seurasaarenselän rantareitti, joka kulkee 14,4 kilometriä neljän saaren läpi eli Kuusi-, Lehti-, Kaski- ja Lauttasaaren. Matkalle jäävät esimerkiksi Sibelius-monumentti ja Seurasaaren ulkomuseo. Hietaniemessä ja Lapinlahdessa reitti yhdistyy osaksi Kantakaupungin rantareittiä.

Lauttasaaren reittiä suunnitellaan tänä vuonna ja rakennetaan todennäköisesti ensi vuonna. Vanhankaupunginlahdelle reitti saataneen vuonna 2024. Laajasaloon ja Kruunuvuorenselällekin
on tulossa reitit. Kokonaisuutta muokataan tarvittaessa kaupungin kasvaessa ja palveluiden monipuolistuessa.

Reittien opastus ja tiedot on tarkoitus digitalisoida.

Rannat puhtaiksi

Rantojen siivoamiseen innostava SATAKOLKYT-hanke järjestää kesällä kaikille avoimia talkoita. Niistä ja torstai-iltana 25.8. Mustikkamaalla pidettävästä päätöstapahtumasta – jossa on mm. ulkoilmaelokuvanäytäntö kesäteatterilla, keskusteluja ja rantatalkoot – saa tietoa hankkeen verkkosivulta satakolkyt.fi.

Kuka tahansa voi pitää siivoustalkoot ja merkitä ne hankkeen nettisivuilla olevaan karttaan, josta
näkee milloin eri rannat on siivottu. Karttapalvelu toimii senkin jälkeen, kun hanke päättyy elokuun lopussa. Lisäksi roskapihdit saa yhä silloinkin maksutta lainaan kirjastoista ja kirjastoautosta.
Reilun kolmen vuoden aikana on siivottu yli tuplasti Helsingin 130 kilometrin mittainen rantaviiva.
Hanke järjestää kesällä nuorille rantaretkiä osana Syötävän puiston kesäohjelmaa.

Onko uimavesi lämmintä ja levätöntä?

Ajantasaiset tiedot yli 20 Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun uimarannan veden lämpötilasta
näkee osoitteesta uiras.fvh.io ja Uimarannat-verkkopalvelusta (https://fvh.io/uimarannat).
Lisäksi kunkin uimarannan veden laadusta, kuten levätilanteesta, kerrotaan ulkoliikuntakartalla.
Palveluun on koottu tietoa uimarannoista, esimerkiksi sijaintitiedot. Helsingin
edustan meriveden tilaa voi tutkailla netissä osoitteessa hel.fi/merivesi.