OmaStadi luo lapsille ja nuorille tekemistä
Julkaistu 1.6.2022
Useat OmaStadin tuomat uudistukset on suunnattu lapsille ja nuorille, ja moni äänestäjistäkin on nuori.
Skeittipuisto Länsi-Helsinkiin ja roborttikerho lapsille. Muun muassa nämä ehdotukset ovat toteutumassa saatuaan kannatusta kaupungin osallistuvan budjetoinnin OmaStadin äänestyksessä lokakuussa.
Äänestää saivat kaikki 12 vuotta äänestysvuonna täyttävät. Äänestäjistä oli 13 prosenttia alle 20-vuotiaita.
”On tärkeää, että lapset ja nuoret pääsevät mukaan päättämään siitä, miten kaupungista tehdään entistä viihtyisämpi. He tuntuvat luonnostaan näkevän sellaista, mitä aikuiset eivät huomaa. He ovat myös ympäristötietoisia ja äänestivät paljon luontoon, luonnon monimuotoisuuteen ja energiankulutuksen vähentämiseen liittyviä asioita”, kertoo OmaStadin kehittämispäällikkö
Kirsi Verkka.
Esimerkiksi ehdotusta maatrampoliinien rakentamisesta eteläisen Helsingin puistoihin kannatti 1 223 äänestäjää, ja hanke etenee rakennusvaiheeseen tänä vuonna. Idea keksittiin partiolaisten tapahtumassa.
”Trampoliineilla on kiva pomppia, ne lisäävät nuorten liikkumista ja vievät vähän tilaa. Ajattelimme, että Etelä-Helsingin puistoihin varmaan mahtuu sellaiset”, kertoo Hamsterit-ryhmä Helsingin Kalevan Pojista ja Tytöistä.
Eniten ääniä alle 20-vuotiailta sai ehdotus ”Uimastadion auki ympäri vuoden”, josta tehdään OmaStadin rahoituksella selvitys. Aukiolosta ei ole vielä päätöksiä, kertoo hankkeen toteutuksesta vastaava erityissuunnittelija Kimmo Isotalo kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta.
”Ensin selvitetään ehdotuksen taloudelliset, toiminnalliset ja tekniset edellytykset sekä ympäristövaikutukset. Konsultilta on tilattu selvitys, jonka vaihtoehtoja punnitaan.”
Paljon äänestettiin myös sen puolesta, että koululaisille saadaan lisää ilmaista matalan kynnyksen harrastusliikuntaa koko Helsinkiin. Ääniä kertyi 4 675. Myös kouluilla pidettävät LGBTQ-seminaarit saivat suosiota, etenkin koululaisilta. Alun perin nuorten RuutiBudjetti-työpajoissa syntyneeseen seminaari-ideaan sulautettiin vielä Maunulan ja Herttoniemen nuortenkin esittämät ideat.
OmaStadin avulla saadaan lisäksi esimerkiksi uudet leikkivälineet lännen alueen 13 leikkipuistoon.
Luvassa on myös Roihuvuoressa sijaitsevan Tuhkimonpuiston kunnostaminen ja liikkuvia hyönteishotellityöpajoja. Leikkipuisto Linnunradan pihamaalle tulee kesäkanoja ja Uutelan ulkoilualueelle lehmiä ja lampaita.
Lapsiystävällisempi kaupunki
Helsinki haluaa mahdollistaa sen, että jokainen lapsi ja nuori kokee osallisuutta ja uskoo mahdollisuuksiinsa vaikuttaa kotikaupungissaan. Helsinki edistää heidän osallisuuttaan muun muassa nuorisoneuvoston, OmaStadin, lasten ja nuorten osallisuuden ohjausryhmän sekä Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallin avulla.
OmaStadi
OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Kaupunki käyttää kahdessa vuodessa 8,8 miljoonaa euroa asukkaiden toiveiden toteuttamiseen. Ensin asukkaat kertovat ideoita kaupungin uudistamiseksi, sitten kehittävät niistä asiantuntijoiden kanssa ehdotuksia ja lopulta äänestävät suosikkejaan niin omaa asuinaluettaan kuin koko kaupunkia koskien. Eniten ääniä saaneet ehdotukset toteutetaan.
OmaStadin toisella kierroksella (2020–2021) esitettiin 1 463 kaupungin viihtyisyyttä ja toimivuutta edistävää ideaa. Äänestykseen eteni 397 ehdotusta ja toteutukseen 75 ehdotusta. Vuoden 2022 OmaStadia kehitetään yhä sujuvammaksi mm. digitaalisessa kehittäjäyhteisössä sekä työpajoissa.
Digitaaliseen kehittäjäyhteisöön voi liittyä mukaan kirjautumalla sivustolle: uusi.hel.fi/liity
Omastadi.hel.fi-verkkosivuilla voi seurata kaikkien hankkeiden edistymistä. Joistakin toteutuksista järjestetään vuorovaikutustilaisuuksia alueen asukkaiden kanssa.